Obala sunca vam je bliža nego što mislite!

Posetite neku od savršenih plaža najsunčanije obale Pirinejskog poluostrva

Savršena klima, peščane i one druge plaže, bikovi, golf, Gibraltar, drveće narandži, Andaluzija, najsunčanija obala Španije.

Najpopularnija turistička destinacija u Španiji – Costa del Sol proteže se oko 150 km, a turistički kompleksi se tiskaju jedan uz drugi. To je istovremeno i najgušće naseljena obala.

Obala sunca vam je bliža nego što mislite

Najveći grad, Malaga (500.000 stanovnika) nalazi se u središtu Coste del Sol, a sama obala se deli na zapadnu i istočnu, desno i levo od grada.

Obala zapadno od Malage je razvijenija, sa ogromnim turističkim kompleksima i masovnim turizmom, dok je istočna obala mirnija i manje poznata.

ZAPADNA OBALA 

Zapadna Costa del Sol se proteže 100 km zapadno od Malage, i turistički je najrazvijeniji deo Španije. To je visoko urbanizovani deo španske obale, gde dolazi najviše stranih turista. 

La Carihuela, plaža Torremolinosa, najpopularnijeg letovališta na Costa del Sol. Grad je krcat turistima, ali je ipak uspeo da zadrži elemente tradicionalne Španije. Tokom 1980-ih i 1990-ih, Torremolinos je bio na vrhuncu popularnosti, ali danas se demografska struktura promenila. Nekada su tu dolazili mladi spremni na danonoćne žurke, a danas preovlađuju stariji parovi koji dolaze zimi u potrazi za suncem. 

Obala sunca vam je bliža nego što mislite 1

Playa El Cristo, kod gradića Estepona dvadesetak km od Marbelje, nalazi se na 5 minuta hoda od marine. Smeštena je u zaklonjenoj uvali, ima dva bara sa muzikom, tuševe, i veliki parking. Okrenuta je ka zapadu, tako da je iskorišćenost sunca maksimalna. Vikendom je gužva. 

Estepona ima oko 60,000 stanovnika, obiluje restoranima i kafićima, ali nema previše razvijen noćni život, i više je orijentisan na porodice s decom i starije parove.

San Pedro, plaža duga 1 km, nalazi se kod mesta San Pedro de Alcantara, 10 km od Marbelje. Noćni život je razvijen, plaža je velika i ima desetak barova. Istočno od San Pedra su dva noćna kluba na plaži, Victor’s Beach, i Babaloo Beach. Ponuda smeštaja ovde je odlična, sa više hotela sa 3 i 4 zvezdice, i privatnim apartmanima sa kuhinjom. 

Playa Nueva Andalucia, kod Puerto Banusa u blizini Marbelje, duga je 1 km, i potpuno opremljena ležaljkama, suncobranima, i tuševima. Sastoji se od 4 male uvale, i stenja koje je tu nabacano 1970ih. Svaka uvala ima svoj restoran. Gužve su česte, ali je plaža čista i redovno se održava. 

Obala sunca vam je bliža nego što mislite 2

Puerto Banus, plaža i marina kod Marbelje gde dolaze bogati i poznati, i mesto gde se nalazi Marbella Club. Marinu je 1970. projektovao arhitekta Jose Banus, prijatelj Generala Fransiska Franka, a otvaranju su prisustvovali tadašnji poznati selebritiji, kao što su Aga Kan, Roman Polanski, Hju Hefner, kao i mladi Hulio Iglesijas koji je pevao za enormnu sumu od 125.000 pezeta. Marina je 2004. dobila još jedan element – statuu od 3 tone pod nazivom Nilski konj obučen u čipku, koju je 1950ih napravio Salvador Dali. 

Obala sunca vam je bliža nego što mislite 3

Playa Arroyo, nalazi se na 10 km dugom parčetu obale poznate pod nazivom Benalmandena Costa, koja je smeštena oko istoimenog grada od 50,000 stanovnika. Ovo je pravi primer ekstremno razvijenih turističkih kompleksa, jer na obali Benalmandena nailazi se na sve – male i mirne uvale, žurke na plaži, skutere, odbojku na pesku, restorane i prodavnice. Plaže se nižu jedna za drugom, peščane, betonske, i šljunkovite.

ISTOČNA OBALA

Istočna Costa del Sol se proteže od Malage 55 km ka istoku, do tačke gde se planinski venac Sierra Almijara (Sijera Almihara) spaja sa morem.

Urbani centar istočne Coste del Sol je Nerja (Nerha), u neposrednoj blizini planina Sierra Almijara. Nerha se danas ubrzano razvija, i turizam je glavna privredna grana ovog grada. Ima prijatnu klimu, nekoliko odličnih plaža, i jaku ponudu smeštaja. Oni koji žele da dođu na Costa del Sol i da istovremeno budu malo dalje od najveće gužve rizorta kao što je npr. Torremolinos, smestiće se baš u Nerhi.

Najbolja plaža u gradu je Playa Calahonda, i ona se najčešće vidi na razglednicama. Pre nego što pođete na plažu, ne propustite spektakularan pogled iz hotela Balcon de Europa (Balkon Evrope). 

Obala sunca vam je bliža nego što mislite 4 Nerja

Nerha je poznata i po tome što ima dobru ponudu pešačkih staza, sa vidikovcima i pejzažima obližnjih planina Sierra Almijara. 

Costa Tropical, deo Coste del Sol južno od Granade (koja se nalazi u unutrašnjosti) je nudistički raj. Ako je mir i tišina ono što tražite na Costa del Sol, Costa Tropical je prava stvar.

Obala sunca vam je bliža nego što mislite 5

Ovaj deo Španije prvi su naselili Feničani, a zatim su svoje kolonije tu osnivali Grci. Kasnije je Costa del Sol pala pod vlast Rima, a zatim Mavara, i svaka od ovih kultura ostavila je svoj pečat, što se pre svega može videti u arhitekturi. Takođe, ovaj deo Španske obale intenzivno se razvija decenijama i infrastruktura je vrlo dobro planirana. Duž obale postoji autoput Autopista del Sol, a odlične su veze sa gradovima u unutrašnjosti kao što su Sevilja, Granada, i Kordoba.

Pored Autopiste del Sol, postoji i stari obalski put N340 koji je znatno sporiji, ali sa predivnim vidikovcima.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar