Obožavaćete ovo ostrvo Španije!

Sporijeg ritma, belog peska, strmih litica, načičkana malim plažama sa tirkiznim morem – Menorka ima sve karakteristike iz klasične turističke brošure.

Posetite ovu UNESCO-vu baštinu posle Majorke i Ibice i primetićete kako se puls usporava, a prizor nije ništa manje veličanstven.

Iako je deo već izvikanih Balearskih ostrva, odolelo je velikom naletu turizma. Ima veliko istorijsko i kulturno nasleđe Kartaginjana, Vizigota, Grka, Rimljana, Arapa, Francuza i, konačno, stogodišnje prisutnih Engleza čiji se uticaj jasno vidi u glavnom gradu Maon (španski Mahón).

Menorka obozavacete ovo ostrvo Spanija (1)

Maon se nalazi na krajnjem istoku ostrva i prvi je španski grad gde izlazi sunce. Prestonica postaje u 18. veku i danas sa okolinom ima oko 22.000 stanovnika. Ovo je grad velike živosti i kosmopolitske atmosfere u letnjim mesecima. Nastao u drugom po veličini prirodnom zalivu na svetu (skoro 5 km dužine i 900 m širine), okružen bujnom vegetacijom i brojnim malim uvalama. Svog velikog rivala, ovaj grad ima u Sijutadeli – gradiću nalik na Medinu koji je stara prestonica i jedan od najlepših gradova Sredozemlja. Ovde ćete videti uske popločane ulice, gotsku katedralu, renesansne palate i trgove i osetiti nesumnjiv uticaj Italije.

Menorka obozavacete ovo ostrvo Spanija

Kako je Maon grad birokratije, tako je Sijutadela grad umetnika. Dok Maon ima moć, Sijutadela ima stil. O večitom rivalstvu ova dva grada govori i rečenica grofa Sifuentesa, guvernera Menorke u 18. veku: „Maon možda ima više stanovnika, ali Sijudadela ima više duše”.

Gde ići

Na Menorku idete da jedrite na dasci, da upoznate dve različite kulture u dva grada na dva kraja ostrva, skijate na vodi, ronite, jašete i pešačite. Takođe, ostrvo je pretežno ravno pa ga morate obići biciklom – to je jednostavno tradicija!

Trg Alfonso III ili Ses Palmeres, u čijoj pozadini se ističe silueta stare vetrenjače „Molino des Comte” koja potiče iz 18. veka i koja je prestala sa radom 1905. Tu je i katedrala sagrađena u 14. veku u gotskom stilu a na temeljima stare džamije.

Menorka obozavacete ovo ostrvo Spanija (5)

Trg Del Borne – glavni trg Sijutadele načičkan je građevinama iz 19. veka, a obelisk u centru je podignut u čast meštana koji su se borili protiv Turaka 1558. godine. Za najlepši pogled, ušunjajte se iza gradske skupštine i popnite na Bastió d’Es Governador.

Menorca Blava – na ekskurziju brodom celim ostrvom krećete u 10h, vraćate u 17h, a u međuvremenu uživate u tradicionalnom jelu od pirinča, morskih plodova i povrća – paelji (paella) dok krstarite.

Jàgaro – restoranskim brodom se svako jutro vadi riba, tako da je zagarantovano najsvežija, a caldereta de llangosta (paprikaš od jastoga) je savršen.

Menorka obozavacete ovo ostrvo Spanija

Bodegas Binifadet – u najvećoj vinariji Menorke možete lutati vinoradima svojim tempom ili se pridružiti 30 minutnom vodiču, koji turu završava degustacijom svojih vina, džemom od grožđa i menorikanskim kozijim sirom.

Uputite se u grad Alaoir i probajte ovaj svež sir koji se pravi na ostrvu, ili se vratite u prošlost posetom ljupkom ribarskom naselju Fornels.

Pirati Menorke – u srednjem veku ostrvo je bilo raj za pirate, a ako ste na porodičnom putovanju kruz koji kreće iz Sijutadela luke, praćen animatorima za decu i strašnim pričama o piratskim poduhvatima, pit-stopovima na skrivenim plažama i morskim pećinama će vam definitivno ulepšati dan na Menorki.

Plaže

Kristalno čista voda, tirkizna boja mora i beli pesak karakteristika su plaža Kala en Turketa, Kala Makarelja i Kala Makareljeta. Do ovih plaža se stiže samo peške, uskim stazama okruženim rastinjem.

Neke od ovih skrivenih plaža su u privatnom vlasništvu i ulazak u privatni posed ili korišćenje parkinga se naplaćuje. Kala Galdana je rajska plaža u obliku školjke, prekrivena belim peskom i okružena liticama, a plaža Santo Tomas – dugačka i okružena dinama.

Menorka obozavacete ovo ostrvo Spanija

Plaža Plaja De Binigaus je savršena za porodice, dok je Kala Miđana bajkovito mesto za nemirnije. : )

Ako se na Menorki nađete početkom jula ili septembra, prisusvovaćete tradicionalnom konjičkom višeboju i procesijama u vezi sa konjima. Na ostrvu se vekovima uzgaja Cavall Menorquí – pasmina konja sa Menorke koji mogu biti samo crne dlake.

Pretraga najpovoljnijih datuma putovanja

Hotelski smeštaj 

Ukoliko ste u potrazi za proverenim i pristupačnim smeštajnim kapacitetima u vreme Vašeg putovanja proverite raspoloživost i pronađite mnoge atraktivne ponude koje sadrže aktuelne promocije i popuste.

Booking.com

Naši predlozi hotela:

Sant Joan de Binissaida:

ocena 8/10


Hotel Sant Joan de Binissaida MeorkaSant Joan de Binissaida je šarmantan i miran ruralni hotel se nalazi u lući iz 18. veka na istočnoj strani ostrva Menorka, u neposrednoj blizini ulaza u luku Mahon. Tokom svog boravka moći ćete da šetate kroz 12 hektara zelene površine koja okružuje hotel pre nego što uskočite u otvoreni bazen ili uživate u odličnom obroku u restoranu. Takođe možete uživati u prelepom lokalnom pejzažu prateći mnoge puteve i pešačke staze koje vode kako unutrašnjosti tako i duž obale.

Torralbenc:

ocena 8/10


Torralbenc Hotel MenorkaTorralbenc se nalazi u malom gradu Alaior i 10 minuta vožnje od aerodroma. Okružen je prelepim vrtovima, svaka soba ima tradicionalne dekore Menorke sa belim zidovima i izloženim gredama na plafonima. Prijatan prostor za sedenje sa LED tevizorima sa satelitskom televizijom.
Gosti mogu da uživaju u tradicionalnoj ostrvskoj kuhinji u restoranu Torralbenc, koja priprema popularns jela koristeći proizvode poreklom iz lokalnih ekoloških farmi. Takođe možete uživati ns sunčanoj terasi sa dalekosežnim pogledom ka Sredozemnom moru.

Alcaufar Vell Hotel Rural:

ocena 9/10


AlcaufarVell Hotel Rural Hotel je sagrađena u 14. veku, ovaj impresivni porodični dom je sada peuređen i nudi prostran smeštaj okružen vrtovima i velikim dvorištem. Većina apartmana u Alcaufar Vell Hotelu uključuje veliku terasu, dok je otvoreni bazen raspoloživ svim gostima .

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar