Porto – grad koji je državi dao ime!

Grad koji je inspirisao Hari Potera, grad zmajeva i mostova

Drugi po veličini portugalski grad smešten je na severu, u regiji Norte. Pre svega, Porto je poznat po svom svetski hvaljenom gustom i slatkastom vinu Portu, koje je prvi put poteklo baš iz njegovih podruma. Nekada nazivan i Oporto, ovaj grad jednu nogu drži čvrsto u industrijskoj današnjici.

Ipak, stari grad, prepoznatljiv po jarkim i šarenim kućama, smešten u Ribeiri, sagrađen na brdu sa kog ćete pogledom obuhvatiti ceo grad i Duoro reku, danas se nalazi na listi UNESCO-ve baštine i doslovno će vas oboriti s nogu.

Porto – grad koji je državi dao ime

Ukoliko tražite romantičnu destinaciju, odvojite 5, 6 dana za zajednički obilazak Porta, jer je cena avio karte već od 79 evra!

Uz našu malu asistenciju, par dana će biti sasvim dovoljno da se zaljubite… u Porto!

Cais da Ribeira

Ova oblast se nalazi na samoj reci i najslikovitiji je deo grada, a može se reći i muzej na otvorenom. Da bi se biser svetske baštine obišao, najbolje je prepešačiti glavnu trgovačku ulicu Sv. Katarine, sići do reke Duoro, koja se uliva u Atlantski okean, preći gvozdeni most Luiša Prvog i popeti se na tvrđavu, odakle se grad vidi kao na dlanu. 

Porto grad koji je državi dao ime

Na trgu se nalaze stolovi koji okružuju bronzanu kocku – deo fontane izgrađene u 20. veku na čijem vrhu se nalaze golubovi.

Porto – grad koji je državi dao ime

Porto nudi veliki raspon umetnosti koju možete videti na svakom koraku, a mnogobrojne galerije samo upotpunjuju taj doživljaj. Zanimljivo je da u Portu nema grandioznih palata jer je aristokratiji do 17. veka bila zabranjena izgradnja ovakvih zdanja, pa je i kralj ovde dolazio samo u goste.

U Ribeiri se ipak nalazi jedno kraljevsko mesto, tačnije rodna kuća princa Henrija Moreplovca, za koju je zanimljivo izdvojiti 15-ak minuta.

Porto – grad koji je državi dao ime

Most Luiš

I ovaj “dvospratni” most je delo jednog od učenika Gustava Ajfela, a ujedno je postao i simbol Porta. Spaja centar grada i naselje Gaia i u vreme izgradnje bio je to najveći luk do tada viđen.

Porto – grad koji je državi dao ime

Crkva Svetih Franjevaca

Ova crkva je pravi primer stare arhitekture, mešavine gotike i baroka iznutra i najvažnija katedrala grada. Cela je u rezbarenom drvetu, a unutrašnjost od pozlate. Ono što se vidi spolja ne može ni prići pogledu iznutra, čak joj je i nadimak – Zlatna crkva. Ulaz košta 3,50 evra, a u cenu je uključena i poseta katakombama gde je i muzej.

Porto grad koji je državi dao ime

Lello & Irmao

Porto je dom jedne od najlepših knjižara na svetu – Lello. Sagrađena 1906, liči na neko mesto iz bajke. Neogotska spoljašnjost krije magičan enterijer ukrašen vitražima, providnim podovima i stepeništem boje crvenog karanfila. Kafić u kom možete čitati se nalazi na drugom spratu.

Šuška se da je upravo ta radnja inspirisala J. K. Rouling da smisli scenografiju za Harija Potera.

Porto – grad koji je državi dao ime

Nemojte propustiti ni šetnju parkom Jardim Municipal do Horto das Virtudes. Sastoji se od više nivoa i terasa, a sve je u zelenilu.

Porto grad koji je državi dao ime

Obratite pažnju dok budete šetali gradom, sretaćete na zidovima grafite, negde zalepljene slike, a na nekim zgradama i male skulpture Fernanda Pesoe – portugalskog pesnika, koji je skoro ceo život pisao pod pseudonimima, a danas je kulturni simbol Porta.

Porto – grad koji je državi dao ime

FC Porto

Znamo da nam ne bi bilo oprošteno kada i ovaj strastveni simbol ne bismo uvrstili u obavezni obilazak. Fudbalski klub Porto osnovan je 1893. godine i jedan je od tri velika portugalska fudbalska kluba, zajedno s Benfikom i Sportingom CP.

Porto – grad koji je državi dao ime

Navijači Porta se često nazivaju “Portistas” ili “Dragões” (Zmajevi). “Eštadio do Dragão” (Zmajev stadion) je elegantnog oblika, površine 21.000 metara kvadratnih sa tipičnim portugalskim keramičkim pločicama u beloj i neboplavoj boji. Stadion ima 50.106 sedišta.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar