Prag – grad stotinu tornjeva

Da li je Zlatni grad i srce Evrope i na vašoj listi?

„Prag ima kandže”, rekao je Franc Kafka pre više od 100 godina. Uske, kaldrmisane, gotičke ulice grada će vas sigurno držati u sv

ojim kandžama, i volećete svaki sekund tog zagrljaja. Svako ko je lutao kroz Stari i Novi grad najlepše prestonice Evrope, poželeo je da se vrati.

Prag – grad stotinu tornjeva

Istorijski Prag, prestonica Češke, poznat je po predivnoj arhitekturi i duboko ukorenjenoj kulturi, što ga čini savršenom destinacijom za zaljubljenike u istoriju i one željne istraživanja drvenih spomenika kao što su Karlov most ili Praški dvorac. Uz sve kulturne i istorijske aspekte, Prag je živ i kosmopolitski grad, sa puno urbanih restorana naslonjenih na moderne umetničke galerije.

Prag – grad stotinu tornjeva

Sigurno je Prag na vašoj listi putovanja i ima mnogo razloga da tu bude, ali počnimo od praktičnih prednosti.

Udaljenost od Beograda do Praga je oko 880 kilometara što, budimo realni, u današnje vreme mobilnosti nije neka ‘napeta’ udaljenost, pogotovo avionom. Aerodrom Vaclav Havel (neki ga još uvek pamte kao Ruzinje) nalazi se dvadesetak kilometara severozapadno od centra grada. Najjeftiniju avio kartu do Praga u ovim momentima naći ćete tokom januara i februara.

Od aerodroma do centra možete autobusom ili podzemnom železnicom. Busevi broj 119 i 254 dovešće vas do prve metro stanice Dejvicka gde ćete zelenom linijom podzemne doći do centra grada odnosno stanice Mustek (muzej). Put traje oko 45 minuta.

Isto tako možete iskoristiti i mini bus koji vozi svaki dan između 06:00 do 21:00 sati. Vožnja traje nekih tridesetak minuta, a koštaće 30 čeških kruna (100 kruna je otprilike 450 dinara). Taksi vožnja od aerodroma stajaće vas 700 kruna za maksimalno četiri osobe. Nikako nemojte plaćati više.

Prag je grad za koji je potrebno izdvojiti nekoliko dana, naša procena je optimalnih 7, kako biste sve videli i pustili duh Češke prestonice u sebe.

Praški dvorac

Praški dvorac je najpopularniji u Pragu. Reč je o najvećem srednjevekovnom starom gradu na svetu koji se prostire na 7,28 hektara. Sagradio ga je u IX veku princ Borivoj i od tada se dvorac, iz drvene tvrđavice, pretvorio u impozantnu građevinu kakva je danas. Kroz godine svaki vladar je ostavio svoj trag na dvorcu tako da je on prava kombinacija stilova. Kroz godine postojanja doživeo je četiri glavne rekonstrukcije – današnji oblik dobio je za vreme vladavine carice Marije Terezije.

Prag – grad stotinu tornjeva

Jevrejska četvrt – Josefov

Jevrejska četvrt svoj naziv je dobila po caru Josipu II, čije su reforme omogućile bolje uslove života za Jevreje. Danas je broj Jevreja pao na svega 5 do 6 hiljada. Dve slavne figure su sinonim za ovaj deo grada – Franz Kafka koji je rođen u Pragu i mitsko stvorenje Golem kog je stvorio Jehuda ben Bezalel poznatiji kao Rabi Low. Glavne znamenitosti jevrejske četvrti su Pinkasova sinagoga, jevrejska većnica, crkva sv. Duha, Španska sinagoga i Rudolfinum.

Prag zlatni grad evropa putovanje 4

Karlov most

Sagrađen pod vođstvom Karla IV, do XIX veka ovaj most je bio jedini koji je povezivao obe strane Praga preko Vltave. Ako se polako prošetate, naučićete imena 30 svetaca čije statue stražare njime.

Prag – grad stotinu tornjeva

Stari grad

Stari grad (Staré Město pražské) prvi put se spominje 1091. godine i najstariji je deo Praga koji je titulu grada, i sve povlastice dobio u XIII veku. Ipak, njegovo ime datira iz XIV veka kada je počeo da se gradi Novi grad. Centar Starog grada oduvek je bio trg kojim dominira gotička katedrala Tyn, gradska većnica u rokoko stilu i barokna crkva sv. Nikole.

Prag zlatni grad Evropa putovanje

Astronomski sat

On kuca od 1490. godine na zidu starogradske većnice, na trgu Starog grada i meri sate, dane, mesece, mesečeve mene i horoskop. Svakog sata, između 8 ujutru i 8 uveče, prolaznici mogu da vide male drvene figure apostola kako “izlaze” iz sata. Kipovi Smrti, Narcisa i Cicija se takođe kreću po satu, pa kada dovoljno dugo posmatrate, shvatite da je u pitanju lutkarska predstava.

Prag – grad stotinu tornjeva

Novi grad

Pažljivo planiran Novi grad su počli da grade 1348. godine za vreme vladavine Karla IV. Dva puta veći od Starog grada, uglavnom su ga naseljavali trgovci i zanatlije. Tokom XIX veka srušene su zidine koje su ga okruživale kako bi se obnovile u današnje izdanje, ali je Wenceslas trg ostao centar.

Zbog svoje ‘modernosti’ nije toliko popularan među turistima, ali svakako obiđite Narodni muzej, vrtove Francuske, crkvu Snežne gospe (Kostel Panny Marie Sněžné) i crkvu svetih Ćirila i Metodija. Zbog svoje kulturne orijentacije Prag je jako brzo postao kulturno sedište tog dela Evrope. Danas u njemu možete naći muzeje posvećene različitim temama. Svakako najpoznatiji od njih su Bertramka muzej W. A. Mozarta, Muzej Češke literature, Muzej voštanih figura, Jevrejski muzej, Lapidary i Nacionalni tehnološki muzej. Svakako je jedan od zanimljivijih, Muzej erotike koji svojim opusom daleko iskače od standardne ponude širom sveta. U tom muzeju naći ćete eksponate koji slave erotiku i ljudsku seksualnost kroz istoriju prikazujući je preko stotine autohtonih seksualnih pomagala.

Prag zlatni grad Evropa putovanje

Uživanje u hrani i pivu

Praška kuhinja važi za kompleksnu i intrigantnu kuhinju, a stanovnici Praga za ljude koji ne vole mnogo da komplikuju, pa vam je njihova hrana dostuna na svakom koraku… Od uličnih štandova do luksuznih restorana, svi oni poslužuju tradicionalnu češku hranu gladnim turistima.

Ono što naravno morate probati je gulaš, parek v rohliku odnosno kuvanu kobasicu sa senfom u pecivu, svičkova na smetane, što je naziv za teletinu serviranu u umaku sa knedlama od hleba i džemom od brusnica. Svičkova je pravo češko nacionalno jelo za kojim su Česi doslovno poludeli,a biće vam jasno i zašto. Medovnik je testo punjeno s makom, orasima ili džemom, i tradicionalni je dezert Češke kuhinje.

Prag – grad stotinu tornjeva

Nakon što ste se dobro najeli poželjno je da sve zalijete dobrim pivom. Češka je najpoznatija država na svetu po proizvodnji piva (Staropramen, Kozel, Gambrinus…) pa nije nimalo čudno što se pivnice nalaze doslovno na svakom koraku. Naše iskustvo kaže da je najbolje je da uživate u pivu direktno u pivnici, na licu mesta. Česi prave ozbiljno dobra piva i još ozbiljnije uživaju u njima.

Nema boljeg početka nove godine od zlatnog – isplanirajte svoj put na vreme i uživajte u najboljim pivima i magiji Praga!

Srećan put! :)

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar