Salzburg – grad šaljivih fontana, muzike i kulture

,,Nemački Rim”, austrijska prestonica kiča ili…

Salzburg je smešten u dolni reke Salcah i smatra se da je on najlepši barokni grad zapada. Mocartove simfonije su duboko ukorenjene u gradski duh i viđaćete ga na svakom koraku.

Iako je dobio ime po rudnicima soli, danas je prepoznatljiv kao prestonica muzike. On je svakako mnogo više od rodnog grada velikog Mocarta i fenomenalnih Mocart kugli. Pun je veličanstvene arhitekture, romantičnih kafića, tornjeva i crkvi koje vuku poglede na sebe, ali je isto tako i moderan, s puno mesta za dobar šoping, hranu i smeštaj.

Mali, prastari Salzburg jedan je od najlepših baroknih gradova u Evropi. Nekada glavni grad istoimene države kojom je vladao princ i nadbiskup od Salzburga, danas nudi kombinaciju gradske gužve i pogleda na planine i sve to u istorijskom odelu. 

Salzburg grad šaljivih fontana muzike i kulture

Ako ćete do njega avionom, primetićete da je aerodrom drugačiji od ostalih, jer vas odmah po sletanju čeka muzej aviona „Hangar 7”, koji je u vlasništvu Red Bull- a, a osim capsule Feliksa Baumgartnera, videćete i Titov „Daglas DC-6B”. Ako vam se dopada ideja da ga posetite u aprilu, najjeftiniji letovi su ponedeljkom i petkom, po ceni već od 243 evra.

Zbog svega navedenog UNESCO je 1997. godine uvrstio grad na listu svetske baštine. Salzburg je savršena kombinacija uskih ulica koje su omeđene kućama boja sladoleda, elegantnim prodavnicama i restoranima. Pet dana provedenih ovde je sasvim dovoljno da… poželite bar još tri.

Salzburg – grad šaljivih fontana, muzike i kulture

Šta videti i raditi?

Tvrđava Hohensalzburg iz 11. veka nekada je bila dom salzburškom princu. Ovaj moćni srednjevekovni dvorac je najveća nikad osvojena tvrđava u Evropi. Naš savet je da se žičarom popnete do vrha odakle se pruža pogled na grad i reku Salcah koja ga deli na dve strane. Kad ste već gore, i akoste tako u mogućnosti, izdvojite 11 evra i uzmite turu u kojoj će vam vodič približiti istoriju tvrđave. 

Salzburg – grad šaljivih fontana, muzike i kulture

Porodica Mocart živela je u ulici Getreidegasse 9, punih 26 godina i to je kuća u kojoj je rođen slavni kompozitor. Dom čuda od deteta, koji je umeo da čita, piše i komponuje već sa pet godina, danas je muzej u kojem posetioci mogu da vide njegovu violinu, klavir i pisma koja je Mozart pisao svojoj porodici. Ulaz je 7 evra za odrasle i 2,5 za decu.

Salzburg – grad šaljivih fontana, muzike i kulture

Palata Hellbrunn ili barokni Diznilend je remek delo arhitekture koje se nalazi malo južnije od grada. Ovde ćete videti predivne i šaljive fontane, minijaturna mehanička pozorišta sa 141 pokretnom figurom i muzej folklore, veštačke pećine… Ljubitelji filma ‘The Sound of Music’ (Moje pesme, moji snovi) moraju znati da je to palata u kojoj su se Liesl i Franz prvi put sreli. Ulaz za odrasle je 8,50 evra, za klince 3,80.

Salzburg – grad šaljivih fontana, muzike i kulture

Dvorac Mirabell

Mirabell je dvorac koji karakterišu predivni vrtovi, fontane i statue rimskih i grčkih bogova, odmah uz reku Salcah, a izgrađen je u 17. veku. Najlepša prostorija u dvorcu je sigurno Mermerna dvorana.

Salzburg – grad šaljivih fontana, muzike i kulture

Gde jesti?

Preporučujemo da za ručak posetite Sternbrau koji se nalazi u ulici Griesgasse 23 – 25. Ovaj restoran smešten je u velikoj staroj zgradi iz 13.veka. Probajte tradicionalni goveđi gulaš sa sosom od pavlake, krutonima i salatom po ceni od 11,50 evra.

Za večeru sedite u restoran Dollerer koji se nalazi nekoliko minuta vožnje van Salzburga u selu Golling. Ovo je restoran koji se kiti Michelinovom zvezdicom, a majstori su za austrijsku, francusku i italijansku hranu.

Neki praktični saveti

Salzburg godišnje organizuje preko 400 kulturnih događaja, tako da svoju posetu probajte da isplanirate prema nekom od njih. Mocartova nedelja u januaru, Uskršnji festival, festival klasične muzike, poznati Salzburg letnji festival, najlepši Božićni vašar u Evropi…

Dnevna karta za gradski prevoz je 3,20 evra, a za jednu vožnju 1,70 evra.

Lep provod! :)

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar