San Gimignano – pružite sebi Toskanu!

Srednjevekovno mesto iz bajke na samo pola sata vožnje od Firence!

Na pešačkoj udaljenosti od Sijene, samo 51 kilometar južno od Firence, u srcu najlepše čizme sveta, stoji San Gimignano, ponosan grad kula.

Nekada okružen sa 72 prelepe kule, danas je ostalo samo njih 14 koje nadvijajući se nad dolinom Elze u Toskani, čine da grad izgleda kao srednjevekovno mesto iz bajke.

San Gimignano – pružite sebi Toskanu!

Grad leži na brdu nešto višem od 300 metara, a tornjeve koji su služili za odbranu grada tokom XIV veka, uočićete kilometrima pre nego što uđete u grad.

San Gimignano je i dalje opasan zidinama ali danas je to specifična turistička atrakcija. Iako je jako mali, predlažemo da mu poklonite dva, tri dana.

Šta videti?

Grad je nastao i razvijao se oko dva glavna trga, Piazza della Cisterna i Piazza del Duomo.

Piazza della Cisterna na sredini ima bunar, u prošlosti se ovde nalazila pijaca a danas se održavaju brojni festivali i lokalna kulturna i zabavna dešavanja.

San Gimignano – pružite sebi Toskanu!

Piazza del Duomo bio je centar religioznog i političkog života srednjevekovnog San Gimignana, a danas se na njemu nalaze svi javni i privatni spomenici.

Na ovom trgu se nalazi crkva Collegiata iz XII veka, a ispred nje predivna palata Palazzo Vecchio del Podesta.

San Gimignano – pružite sebi Toskanu!

Toranj Rognosa, koji je takođe deo trga, visok je 51 metar i ima 17 spratova. Njegova visina je ranije bila i zakonom nenadmašiva.

San Gimignano pruzite sebi Toskanu

U samom gradu postoji više vinskih tura koje možete rezervisati, a Sovestro in Poggio vinarija je na posebno dobrom glasu. Kod Fausta možete i prespavati, jesti svežu hranu i što je najvažnije piti neke od najboljih toskanskih crvenih vina.

San Gimignano – pružite sebi Toskanu!

Muzej srednjevekovnih sprava za mučenje je nešto što bi moglo da vas zaboli ako posetite, čak i kad samo gledate, ali kad ste već tu osetite San Gimignano do kraja.

Obučeni vodiči pričaće vam o načinima na koje su sprave korišćene, tehnikama mučenja i razlozima za mučenje. Takođe, čućete koje se to sprave i dan danas koriste.

Ako ste osetljivi, nemojte dati 10 evra na ovo iskustvo.

San Gimignano pruzite sebi Toskanu

Da biste stigli do ovog bajkovitog mesta prepočujemo da kupite avio karte do Firence koje možete da kupite po ceni već od 199 evra, a od cvetnog grada do San Gimignana imate redovne autobuske linije i samo pola sata vožnje!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar