Sardinija – Ostrvo flamingosa

Sardinija je ostrvo stotina plaža, poluostrvceta i ostrvceta, bez mnogo gužve i za manje novca nego što mislite.

Čizma nam nudi antički Rim, cvetnu Firencu, Toskanu, mala seoca, prelepe vinograde, centar vere i štab mafije, ali ovo ostrvo je stvoreno za kupanje, uživanje na suncu i belom pesku.

Sardinija je ostrvo stotina plaža, poluostrvceta i ostrvceta, bez mnogo gužve i za manje novca nego što mislite.

Ostrvo je popularno među Italijanima ali u poslednje vreme i među turistima širom sveta.

Kada kažemo da ne mora biti skupa, mislimo na sve osim na Kosta Smeraldu – uvalu na severo-istoku u blizini mesta Porto Cervo, čija je luka kracata jahtama, luksuznim vilama, golf terenima… shvatili ste. Idući dalje, bilo prema katalonski začinjenom severo-zapadu, južnim dinama, stenovitom istoku ili vetrovitom zapadu, uživaćete u prostranim plažama punim flamingosa za iznenađujuće male pare, uz pomoć low cost letova do Algera, Kaljarija i Olbije. 

Kaljari

Kaljari se nalazi na južnom zalivu Sardinije na glavnoj ostrvskoj luci. On je glavni grad još iz rimskog doba i predstavlja jedan od glavnih ulaza na ostrvo. Do njega možete stići brojnim trajektima koji kreću iz svih delova – od Sicilije do Napulja.

Sardinija - Ostrvo flamingosa

Stari grad Kaljarija je čaroban, ne treba zaobići pogled na ceo grad sa Bastione San Remy, sa koje ćete, između ostalog, videti i Španski zamak i katedralu iz 13. veka na Piazza Palazzo.

Ovaj grad ima jednu od najdužih plaža na Sardiniji – Poetto, a tu se nalazi i arhipelag La Maddalena koji je napravljen od 27 ostrva, od kojih je svako nacionalni park.

Na putu od Kaljarija do obližnjeg gradića, Kije nalazi se više malih divljih plaža, ali ima i par urbanijih i posećenijih.

Centralna plaža Campana ima kafiće, može se iznajmiti kajak ili oprema za surfovanje i ležaljke, ali ogromna i impresivna je Su Giudeu na kojoj su karakteristični barovi na pesku. Posebno lepa plaža je Su Portu, koja se nalazi ispod brda i vrlo je mala i intimna.

Sardinija - Ostrvo flamingosa

Algero

Algero je poseban gradić koji se izdvaja po prisustvu katalonske manjine. U njemu se još uvek mogu videti primeri arhitekture iz 16. veka, a sedam kula koje su se nekada koristile za odbranu grada i dalje dominiraju Alegrom. 

Sardinija - Ostrvo flamingosa

Centar gradskih dešavanja je luka gde se obavljaju skoro svi poslovi; tamo se nalazi pregršt ribarskih čamaca, barova i mesta na kojima možete jesti. Nedaleko od grada nalazi se Porto Konte sa svojim divnim plažama kao i impresivni ostaci Palmavera Nuraga.

Severno od Algera, nalazi se Fertilila gradić gde dominiraju dve prelepe polu divlje plaže Lazareto i Bombarde. Ako krenete severnije u potrazi za šetnjom naići ćete na park jezera Barac i izbiti na zapadnu Porto Ferro plažu, gde možda uspete da dobijete zalazak sunca samo za sebe.

Sardinija - Ostrvo flamingosa

Nuoro

Mnogi veruju da za pravi doživljaj Sardinije treba posetiti gradić Nuoro koji se nalazi u planinama. Lokalno stanovništvo i dalje govori sardo, originalni jezik i i dalje poštuju mnoge običaje. Jedna odnjih je i bavljenje zanatstvom. 

Sardinija - Ostrvo flamingosa

Cela oblast se smatra kulturnim centrom gde se okupljaju umetnici, pisci, pesnici…Pejzaži su divlji i prelepi, a grad je okružen sa tri planine.  

Kuhinja

Veći deo hrane u Sardiniji bazira se na morskim plodovima. Popularna je vrlo začinjena riblja čorba Burida kao i jastog, rakovi, lazanje i dagnje. Ne propustite čuvene paste koje uključuju i specifičnu lokalnu kombinaciju njoka i raviola prelivenih divnim sirevima.

Sela

Na Sardiniji se nalaze dva seoca koja se smatraju najlepšim u Italiji – to su Bosa i Kastelsardo.

Sardinija - Ostrvo flamingosa

Postoje i nekoliko gradova i sela koja su dobila “narandžastu zastavu” nagradu održivog turizma – to su: Aggius, Galtellì, Gavoi, Laconi, Oliena and Sardara.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar