Tuluz – život u ružičastom

Gradić koji ima šta da ponudi :)

Tuluz broji 450 hiljada stanovnika, ali sa okolinom brojka se penje na milion i 250 hiljada, čime je ovaj grad zaslužio mesto odmah iza Pariza, Liona i Marseja. 

Nalazi se na jugu zemlje, gotovo na pola puta između Atlantika (udaljenost 230 kilometara) i Mediteranskog mora (udaljenost 150 kilometara). Pariz je udaljen 680 kilometara, do njega ste brzim vozom za pet i po sati, dok do Marseja ima 400 kilometara.

Tuluz – život u ružičastom

Nekadašnji domaćin Evropskog prvenstva nastao je i razvio se iz nekadašnjeg galskog grada imena Tolosa, koji je u 5. veku bio prestonica vizigotskog kraljevstva. Ipak, verovatno je najpoznatiji po svojoj arhitekturi. Gradom vladaju ružičaste cigle od terakote pa nosi i zanimljiv nadimak – La ville rose (ružičasti grad). 

Tuluz – život u ružičastom

Grad je i sedište Airbusa, jednog od najvećih i najvažnijih svetskih proizvođača aviona. Samim tim, jedan je i od centara evropske avioindustrije. Takođe, ovde se nalazi sedište satelitskog navigacionog sistema Galileo. Uz sve to, on je i četvrti studentski centar u zemlji.

Tuluz – život u ružičastom

Znamenitosti

Capitole de Toulouse (gradska većnica) čest je motiv na razglednicama grada jer izgleda (pogotovo noću) veličanstveno. Neoklasičan stil u kom je napravljena, privući će svakog ljubitelja umetnosti.

Tuluz – život u ružičastom

Još jedan čest motiv razglednica je most Pont Neuf, izgrađen u 16. veku. Napravljen je na 7 lukova, prelazi reku Garonu, a između ostalog, zanimljiv je zbog svoje asimetričnosti jer nisu svi lukovi iste dužine. Kroz grad prolazi i Canal du Midi (kanal dva mora) koji spaja Atlantik i Sredozemno more. Tačnije, kanal se u Tuluzu uliva u Garonu i nastavlja put prema okeanu.

Tuluz – život u ružičastom

Ako ste slučajno gladni… Ovo je svakako jedan od gastronomskih centara Francuske, tako da ćete naći mnogo vrhunskih restorana, a pitanje je tek, koliko vam je džep dubok.

Tuluz – život u ružičastom

Ako ste jedan od onih koji nemaju novčanih briga svakako preporučujemo restoran Michel Sarran, koji nosi i dve Michelinove zvezdice. Cene su od 50 evra na više, ali je ovo mesto stvarno posebno…

Lep provod!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar