Venecija – diva na vodi

Jedna jedina i neponovljiva…

U vodama Jadrana, nalazi se jedno od najromantičnijih i najživopisnijih mesta na svetu, neprocenjivo blago venecijanske lagune – mesto kakvo nećete naći nigde više na Zemlji.

Venecija – diva na vodi

U srcu ove legendarne regije nalazi se ,,Serenissima” – najsjajnija republika sa karakterističnim mostovima koji se pružaju preko kanala kojima lagano plove gondole, svojim spomenicima, čuvenim karnevalom, trgovima, uskim ulicama i tihim vodama. Venecija je zapravo skupina fascinantnih ostrvca gde umetnost i istorija kombinuju stare zanate i lepotu mora.

Venecija – diva na vodi

Venecija je elegantna, dragocena, neponovljiva, zabavna i romantična. To je dragulj u italijanskom turističkom krajoliku gde su crkve, građevine, stari mostovi, spomenici i trgovi dokaz umetničke i kulturne živosti koja obeležava bogatu istoriju ovoga grada.

Venecija – diva na vodi

Srce Venecije je divan trg, jedini dovoljno veliki da bi imao prefiks piazza – San Marco, jedan od najelegantnijih trgova Evrope. Okružen je veličanstvenim građevinama, impresivnim zvonikom i katedralom sa pet mramornih portala i ukrasa od mozaika, Duždevom palatom – simbolom zlatnog doba Serenissime, Torre Dei Mori – toranj sa satom, inženjersko remek delo koje venecijancima vekovima pokazuje vreme.

Venecija – diva na vodi

Takođe, sa trga se može videti ostrvo San Giorgio Maggiore i visoki zvonik koji se diže iz monumentalne strukture starog benediktinskog samostana.

Venecija je poznata po svojim muzejima na otvorenom koje možete posetiti brodom ili gondolom jer se većina nalazi u Velikom kanalu – glavnoj venecijanskoj “ulici”. Kanal počinje kod Punta della Dogana, staroj luci najsjajnije republike neobičnog trouglastog oblika.

Venecija – diva na vodi

Peggy Guggenheim galerija je još jedna ‘must see’ atrakcija Venecije. Postavka galerije smatra se najvažnijom zbirkom 20. veka. Među ostalim važnim muzejima je galerija likovne Akademije smeštena u impozantnoj strukturi Scuola Grande de la Carita unutar koje se nalazi istoimeni samostan, i Ca ‘Rezzonico – jedna od najlepših zgrada iz doba renesanse koja je danas dom muzeja 18. veka.

Venecija – diva na vodi

Ako pratite desnu obalu Velikog kanala doći ćete do četvrti San Polo, Santa Croce i Dorsoduro gde se nalaze neki od najpoznatijih verskih objekata i palata. San Roco čuva jednu od najstarijih škola u Veneciji i crkvu posvećenu svim svecima – baziliku Santa Maria Gloriosa dei Frari koja je jedna od najvažnijih franjevačkih građevina u gradu.

Venecija – diva na vodi

Od trga San Marco, kada pređete Most uzdaha, nalazi se četvrt Castello bogata arhitektonskim i umetničkim delima.

Venecija – diva na vodi

Najpoznatiji most koji prelazi preko glavne plovne arterije Venecije je most Rialto (Ponte di Rialto). Izgrađen je za tri godine u 16. veku, a njegov tvorac Antonio da Ponte je, da bi dobio taj posao, morao pobediti velike arhitekte, čak i čuvenog Mikelanđela. Nakon što je sagrađen, neke arhitekte su tvrdile da se most u takvom obliku ne može održati i da će se srušiti, što i danas demantuju brojni turisti na njemu.

Venecija – diva na vodi

Mesta koja vredi posetiti su Arsenal, izgrađen u 12. veku, a kasnije proširen zahvaljujući značajnom političkom i gospodarskom razvoju Venecije, pa škola San Giorgio degli Schiavoni koja je dom nekim od najlepših slika slavnog slikara Carpaccia.

Već znate da je Venecija okružena ostrvima: Burano – poznat po proizvodnji čipke, Murano – poznat po proizvodnji stakla, Pellestrina – kog odlikuju peščane dine i šikare trske, te Torcello – na kojem se nalazilo jedno od najstarijih ljudskih naselja na tom području.

Venecija – diva na vodi

Ukoliko vam vreme dozvoli, zaustavite se na nekom od dragulja venecijanske provincije kao što su gradić Caorle sa svojim uskim uličicama koje prolaze između šarenih kuća, gradić Jesolo koji je sam centar zabave i noćnog života..

Ono po čemu je Venecija najpoznatija u svetu sigurno je venecijanski karneval, koji je ujedno i najpopularniji evropski karneval. Tokom istorije ovaj karneval pretvara Veneciju u čarobno mesto za svakoga, a simpatično je da primetite da u vreme održavanja, ceo grad živi isti život.

Venecija – diva na vodi

Vožnja gondolom u trajanju od 40 minuta za šest osoba je 80 evra (naravno, postoji mogućnost dogovora). Espreso ili neka druga vrsta kafe košta od 3,5 do famoznih 20 evra. Pica je u ponudi po ceni od osam evra pa naviše, a maske se tokom karnevala mogu kupiti od pet pa do nekoliko stotina evra.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar