Bolonja – la dotta, la rossa, la grassa

Ko ne voli bolonjeze, neka ne čita tekst!

U prevodu, mudra, crvena i slasna. Jedan od onih gradova koji nije krcat turistima, a trebalo bi. Za Bolonju se može reći da je jedna od italijanskih najbolje čuvanih tajni (ne računajući Vatikan : ) ).

Bolonja – la dotta, la rossa, la grassa

Ovde živi preko 100 hiljada studenta, pa već možete da naslutite dobar noćni život i hednonizam dostojan studentskog života. Bolonja je čuvena po arhitekturi crvenkasto narandžaste boje, pa se kaže i da je grad terakote.

Bolonja – la dotta, la rossa, la grassa

Centar Bolonje je veliki kao da je u pitanju višemilionski grad, a zapravo ima samo pola miliona stanovnika, i ceo je pod zaštitom UNESCO-a. Zaštitni znak grada su natkrivene arkade, italijani ih zovu portico, a tu su da biste grad (i izloge) mogli da obilazite i po kiši.

Bolonja la dotta, la rossa, la grassa

Bolonjeze i lazanje su očigledna dodata vrednost grada. Dobro, tu je i najstariji univerzitet u Evropi, osnovan u 11.veku.

Torre degli Asinelli (Toranj Azineli) i Torre dei Garisenda (Toranj Garizenda) su dva glavna simbola Bolonje, sagrađena u 12. veku. Asinelli je visok 97 metara, nakrivljen je preko 1 m od osovine, ima skoro 500 stepenika, a turisti se za 3 € mogu popeti na vrh. Garisenda je visok 47 metara, zatvoren je za posetioce, a nakrivljen je preko 3 metra.  

Bolonja la dotta, la rossa, la grassa

Piazza Maggiore je ogroman trg koji se nalazi u samom centru grada, okružen monumentalnim građevinama kao što su Basilica di San Petronio, Palazzo Comunale (Gradska većnica), portico dei Banchi, i Palazzo del Podestà. 

Bolonja – la dotta, la rossa, la grassa

Basilica San Petronio je najpoznatija crkva u Bolonji i peta najveća u svetu sa 132 x 60 metara, visine 45 metara, a u nju može da stane gotovo 30.000 ljudi. Posvećena je zaštitniku grada San Patroniju koji je bio bolonjski biskup u 5. veku. Gradnja crkve započeta je krajem 14. veka a trajala je nekoliko stotina godina. 

Palazzo Comunale (Gradska većnica) nalazi se na trgu Piazza Maggiore i sagrađena je u 14. veku, a u njoj ne treba propustiti kolekciju renesansnih slika i skulptura. 

Bolonja – la dotta, la rossa, la grassa cover

Portico dei Banchi su arkade ispred Palazzo dei Bianchi, zgrade iz 15. veka. Arkade su dodate 150 godina kasnije, krajem 16. veka. 

Palazzo del Podestà je nekadašnja zgrada magistrata, sagrađena oko 1200. godine, a između 16. i 18. veka u njoj je bilo smešteno pozorište. 

Santuario della Madonna di San Luca je bazilika jugozapadno od centra, smeštena na šumovitom brdu Monte della Guardia. Od bazilike ka predgrađu vodi najduža arkada na svetu, građena u 17. i 18. veku, duga 3.5 km. 

Bolonja – la dotta, la rossa, la grassa

Muzeji 

U Bolonji ih ima prličan broj, i ako nameravate da im posvetite pažnju kupite u turist ofisu jednodnevnu (6 €) ili trodnevnu (8 €) muzejsku kartu (Carta Bologna dei Musei) s kojom se ulazi u glavne muzeje u gradu. 

U Museo dell’Archiginnasio ćete naći prvi recept za torteline i koleciju recepata za bolonjeze od 1570.godine.

Museo Civico Archeologico (Arheološki muzej), ulica Via dell’Archiginnasio 2, ima sveobuhvatnu zbirku predmeta iz perioda različitih civilizacija, od egipatskih mumija i sarkofaga do etrurskih glinenih urni i predmeta iz doba starog Rima. Karta je 4 €. 

Bolonja – la dotta, la rossa, la grassa

Pinacoteca Nazionale di Bologna (Nacionalna galerija slikarstva) ulica Via Belle Arti 56, ima postavke najznačajnijih umetničkih dela u Bolonji, a glavne slike potiču iz perioda od 13. do 16. veka, čuvenih autora kao što su Đoto, Rafaelo ili Ticijan. 

MAMbo, ili Museo d’Arte Moderna di Bologna (Galerija moderne umetnosti) ulica Via Don Giovanni Minzoni 14, ima impresivnu kolekciju savremene i eksperimentalne umetnosti. 

Bolonja la dotta, la rossa, la grassa

Festival restauriranog nemog i zvučnog filma održava se tokom jula na centralnom trgu Piazza Maggiore. 

Tombe dei Glossatori (Grobnice Glosatora), trgovi Piazza San Domenico i Piazza Malpighi. U ovim grobnicama sahranjeni su brojni glosatori – pravnici iz 13. veka koji su važećim dokumentima dodavali glose, odnosno tumačenja.

Bolonja – la dotta, la rossa, la grassa

Što se tiče izlazaka, Estragon, TPO i Link su klubovi koje bi svaki urbani građanin, koji voli elektronsku muziku i pojam DJ setova, trebalo da obiđe.

;)

Želimo vam dobar provod, a biće ga sigurno!

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar