Friday Blog – Globalni bonton za stolom!

Kako da u belom svetu ne izazovete pravi haos za stolom

Na Tajlandu ne smete imati viljušku u ustima, u Japanu uspraviti štapiće, u Meksiku jesti takose viljuškom, u Engleskoj piće dodati na desnu stranu, a u Kini nikako okretati ribu.

Friday blog bonton za stolom

U Japanu biste mogli izazvati pravi haos za stolom ako odložite štapiće za jelo u pogrešnom smeru, jer ćete tim, zapadnjacima neprimetnim gestom, možda podsetiti Japanca na pogreb njegove bake.

Tako u Japanu između zalogaja štapići treba da budu smešteni ispred onoga koji jede, paralelno s ivicom stola i nigde drugo, objašnjava instruktor kuvanja Mineko Takane Moreno.

Stavljanje štapića uspravno u zdelici pirinča je najgore što možete učiniti jer se na tradicionalnim japanskim pogrebima zdelica riže s uspravnim štapićima stavlja kraj kovčega pokojnika.

Bez viljuške u ustima u Tajlandu

Dok jedete jelo s pirinčem, umesto da hranu ustima prinosite viljuškom, koristite je samo da biste je gurnuli u kašiku. Postoje izuzeci kod tradicionalnih jela iz severnog Tajlanda koja se jedu isključivo rukama.

Friday blog bonton za stolom Tajland

Takođe, ako je samo jedna namirnica na tanjiru, tada se može jesti viljuškom, pod uslovom da to nije pirinač. Lila Punjaratabandu, slavna kulinarska blogerka, kaže da je jesti hranu s pirinčem pomoću štapića nešto najgore što na Tajlandu možete učiniti.

U Indiji ne koristite levu ruku

U južnoj Indiji levom rukom ne biste smeli ni dodirnuti tanjir. Razlog za to su verovanja da je leva ruka “prljava” jer se povezuje s telesnim funkcijama.

Ako ste levoruki, slobodno se služite levom rukom, ali onda tokom obroka ne koristite desnu. Isto pravilo važi na Bliskom istoku i u nekim delovima Afrike.

U Gruziji je nepristojno pijuckati vino

Na onom što stanovnici Gruzije nazivaju “suprom”, a što u prevodu znači “tradicionalno slavlje”, vino teče u potocima. Pravilo je da ko god se nađe na proslavi, čašu vina treba da iskapi. Srećom, te čaše su srazmerno male, pa je poštovanje običaja utoliko lakše.

U Meksiku se takosi ne jedu nožem i viljuškom

Meksikanci smatraju da je jedenje takosa uz pomoć noža i viljuške smešno i snobovski. Takav običaj doživljavaju kao kad bi neko jeo hamburger srebrnim priborom za jelo.

U Italiji se kapućino pije samo prepodne

Neki Italijani kažu da im kapućino posle podneva remeti rad želuca, drugi ga vide kao lošu zamenu za obrok, pa tako nikad nećete videti Italijana koji ga naručuje posle 15 časova ili posle obilne večere.

Friday blog bonton za stolom Italija

Takođe, stavljanje parmezana na picu u Italiji je ravno grehu, a i mnoga druga tradicionalna italijanska jela s testeninom ne jedu se s parmezanom, već nekom drugom vrstom sira ili sasvim bez njega. Zato važi pravilo da ako vas ne nude, vi nemojte ni tražiti.

U Britaniji se piće dodaje na levu stranu

U Engleskoj se vino porto prema tradiciji dodaje na levu stranu, jer su to mornari nekada radili za sreću. Zbog toga se smatra velikim gafom proslediti buteljku porta na desnu stranu, ali je i veliki propust ne dodati ga uopšte.

U Francuskoj se za predjelo ne jede hleb

Umesto da hleb jedete kao predjelo, jedite ga s drugom hranom, naročito sa sirom koji se poslužuje. Ono što se u gotovo svim tradicijama smatra nepristojnim je stavljanje kriške hleba na sam sto, a ne u svoj tanjir, ali je to Francuzima sasvim prihvatljivo.

U Kini se riba ne okreće

Iako ste se možda navikli da okrenete ribu nakon što je jedna strana pečena, to ne radite u Kini, a naročito ne u Hong Kongu. To je zbog toga što se okretanje ribe smatra nesrećom u Kini, a najpraznoverniji uopšte neće dodirivati donju stranu.

U Čileu se ništa ne jede rukama

Pristojnost za stolom je malo formalnija u Čileu nego u ostalim južnoameričkim zemljama. Zbog toga se tamo čak ni pomfrit ne jede rukama, već priborom.

U Koreji se čaša preuzima s obe ruke

Ako vam u Koreji piće u ruke daje neko stariji od vas, iz poštovanja bi trebalo da čašu preuzmete oberučke. Takođe, ne sme se jesti pre nego što najstariji muškarac u kući ne sedne da jede a ni napustiti sto dok svi ne završe obrok.

Friday blog bonton za stolom Južna Koreja

Dok pijete kafu s Beduinima, šoljicu na kraju protresite

Tipično, svaki Beduin će vam dosipati kafu sve dok šolju ne zatresete dva do tri puta u ruci. To je znak da vam je bilo dovoljno.

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar