Misterija troslovnih kodova aerodoroma

Kako li je samo aerodrom Orlando dobio svoj troslovni kod MCO?

Troslovni kodovi koji predstavljaju skraćeni naziv aerodroma koje možete videti na Vašoj avio karti ili prtljagu misterija su mnogim putnicima.

troslovni kodovi aerodrom

Mnogi indentifikacioni kodovi aerodroma potiču još iz tridesetih godina prošlog veka kada je kodove određivala Nacionalna agencija za vremensku prognozu, iako je troslovne kodove uvela IATA (International Air Transport Association). IATA je takođe uvela i dvoslovne kodove za avio kompanije koji se nalaze na svakom itinereru leta.

Kada niste baš sigurni koji aerodrom ili avio kompaniju predstavljaju indetifikacioni kodovi na Vašoj karti možete pogledati online vodič kroz kodove na ovom linku.

Tabla na aerodromima koja prikazuje dolazne i odlazne letove sigurno će Vam biti mnogo jasnija kada se bliže upoznate sa sistemom kodiranja. Uz samo malo istorijiskih činjenica kodovi aerodroma dobijaju mnogo više smisla.

Uzmimo primer sa početka, aerodrom Orlando i njegov skraćeni kod MCO. Aerodrom Orlando, kao i mnogi drugi aerodromi, nekad je korišćen u vojne svrhe i imao je naziv McCoy Air Force Base pa je otuda došao naziv MCO. Sličan je primer i sa aerodromom Chicago i troslovnim kodom ORD koji potiče od Orchard Field ili Nashville sa kodom BNA koji je nastao od imena Bery Field Nashville.

kodovi aerodroma

Ponekad dešifrovanje zaista nije lak zadatak, kao na primer ako pokušamo da shvatimo zašto aerodrom Louise Armstrong u New Orleans-u ima kod – MSY? Odgovor leži u prethodnoj lokaciji aerodroma na Moisant Stock Yards.

Povremeno je dovoljno da znamo lokaciju aerodroma i da otkrijemo zagonetku. Idealan primer je aerodrom Cincinnati koji nosi kod CVG, jer kod potiče od prave lokacije aerodroma koja je na granici sa gradom Covington u američkoj saveznoj državi Kentaki.

Ponekad se kodovi određuju ne po samom imenu aerodroma već po regionu koji opslužuje. Na primer, aerodrom Lehigh Valley u Pensilvaniji ima troslovni kod ABE, a odnosi se na tri regije: Allentown, Bethlehem i Easton.

Kada je u Vašingtonu otvoren novi aerodrom postavilo se i pitanje kako izbeći konfuziju između prilično sličnih kodova DCA i DIA. Drugi aerodrom Dulles International Airport DIA dobio je izmenjen kod IAD, kako bi se izbegla greška prilikom biranja aerodroma na koji želite da sletite.

Washington Dulles International Airport

Postoje i slova čije korišćenje nije dozvoljeno na početku troslovnog koda, pa tako na primer američka vojska poseduje slovo N. Zato je skraćeni kod aerodroma Newark – EWR. Slova Z, W i K takođe nije dozvoljeno koristiti kao početno slovo troslovnog koda aerodroma. Slovo Y pripada kanadskim aerodromima, pa je troslovni kod aerodroma Toronto YYZ.

Treba napomenuti i da postoji posebna briga prilikom kreiranja troslovnog koda aerodroma kako bi se izbegli neprijatni akronimi, kao što su Fukuoak FUK, Fresno Air Terminal FAT, Sioux City SUX, South Korea PUS.

Čak i u momentima kada pomislite da troslovni kod nekog aerodroma ne može imati smisleno objašnjenje, budite sigurni da ima i da je sa razlogom dobio baš taj kod. Bilo na osnovu svoje prave ili prethodne lokacije, prethodnog imena, regije u kojoj se nalazi, stare namene…

Kodovi u avio industriji su uvedeni kako bi se pretrage i bukiranja avio karata i određenih aerodroma pojednostavile, međutim promenom reda slova ili zamenom samo jednog vrlo je lako napraviti veliku grešku. Uzmimo samo za primer da službenik na aerodromu greškom šalje kontejner sa 50 kofera umesto u Rim CIA u CAI Kairo.

Svakako, kada naučite troslovne kodove aerodroma i potom krenete na putovanje vozom nemojte se zabrinuti kada Vam na voznoj karti troslovni kodovi budu sasvim drugačiji od onih na avio kartu.

Ne brinite – ne poklapaju se :)

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rent-a-Car Online rezervacije

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar