Friday Blog – Evolucija avionske hrane

Istorija letećih obroka

Prvi obrok tokom leta avionom poslužen je 1919. godine na letu između Londona i Pariza. Pogledajte neke od ključnih trenutaka u istoriji hrane služene u avionima.

11. oktobar, 1919. godine: Prvi avionski obroci posluženi su na Handley-Page letu od Londona do Pariza. U pitanju su bili unapred pripremljeni obroci.

1936.: United Airlines instalira prvu kuhinju u avionu kako bi putnicima pružio tople obroke. Ubrzo im se pridružuju i druge avio kompanije.

1950.: Počinje zlatno doba putovanja avionom. Stolnjaci i srebrni pribor za jelo.

Friday Blog Istorija letećih obroka

2. mart 1969.: Konkord ulazi u službu. Letovi avio kompanija British Airways i Air France postali su poznati po kvalitetnoj kuhinji. Putnici su 2003. godine na raspolaganju imali kavijar, crne tartufe i jastoga sa šafranom.

Sedamdesete godine prošlog veka: Nuđenje jeftinijih avio karata postalo je važnije od serviranja najbolje hrane. Southwest Airlines, prva low cost avio kompanija počinje sa radom 1971. godine.

1973.: Francuska avio unija angažuje kuvara Rejmonda Olivijea da proceni njihove jelovnike. Avio kompanije počinju da favorizuju slanu i začinjenu hranu koja je zgodna za podgrevanje u vazduhu. Na ovim visinama naša čula ne rade pravilno – slaba vlažnost suši naše nazalne kanale dok pritisak smanjuje osetljivost naših čula zbog čega se avio kompanije često odlučuju na serviranje karija i slanih gulaša.

1985.: Stvara se Ryanair – low cost avio kompanija koja će vrlo brzo postati sedmi avio-prevoznik na svetu sa flotom koja broji preko 300 aviona, ali će stalno biti na udaru kritike zbog cena obroka i pića u avionima.

1987.: Robert Krandal, izvršni direktor American Airlinesa navodno je kompaniji uštedeo 40.000 dolara na godišnjem nivou time što je sklonio jednu maslinu iz salata u prvoj klasi.

2001.: Lansiran je sajt airlinemeals.net koji je putnicima dao priliku da diskutuju o hrani koja se služi u avionima kao i da postavljaju fotografije tih obroka. Do danas je postavljeno više od 30.000 slika.

2001./2002.: Teroristički napadi 11. septembra na Ameriku izvršili su veliki uticaj na putovanje avionom. Avio kompanije počinju da koriste plastičan pribor za jelo, dok mnoge u potpunosti ukidaju obroke u korist grickalica i gaziranih napitaka.

2006.: Zavera da se u vazduh digne 10 aviona koji lete preko Atlantika uz pomoć tečnog eksploziva dovela je do zabrane unošenja bilo kakve tečnosti iznad 100 mililitara u avion. Putnici sada jedino mogu da kupuju skupe napitke na aerodromu ili unutar aviona.

Friday Blog Istorija letećih obroka

2009.: British Airlines ukida besplatne obroke na hiljadama kratkih letova u pokušaju da umanji gubitke a ove godine kompanija je počela da dodatno naplaćuje putnicima čekiranje prtljaga.

2011.: British Airlines dobija pomoć čuvenog kuvara Hestona Blumentala u pokušaju da poboljša hranu u avionima. Mnoge druge avio-kompanije se takođe okreću za pomoć poznatim kuvarima.

2013.: Air Baltic uvodi potpuno nov sistem koji putnicima omogućava da do detalja kreira svoj obrok prilikom bukiranja sedišta.

2013.: Izveštaj koji je objavio Travelsupermarket.com otkriva da avio kompanije naplaćuju skoro 2.600 odsto više nego supermarketi za hranu i napitke u avionu.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar