Beč – carski grad!

Grad muzike i obilazak dostojan careva!

Beč je jedan od najlepših gradova u vreme Božića i Nove godine, uz gradske ukrase i umetnost arhitekture ovog grada, on dolazi do svog najpunijeg sjaja!  Međutim, kad god odlučite da ga posetite sigurni smo da ćete uživati!

Kultura je pored lepote u srži Beča (pa, ne kaže se džabe “Bečka škola”), ima preko 100 muzeja, a on je i jedna od retkih prestonica koja ima sopstvene vinograde.

Beč – carski grad

U Beču ćete primetiti gostoljubivost ljudi, manjak balkanskog temperamenta, pa je on dobar izbor za mini odmor i kulturno uzdizanje.

Grad je jako čist, nema beskućnika ni pasa lutalica, sve je savršeno dovedeno u red, i iako može biti dosadnjikavo, ne možete da se ne divite toj disciplini. Ispred čuvene Bečke opere, koja se nalazi u glavnoj pešačkoj ulici, postavljene su stolice i na platnu na fasadi se svaki koncert pušta uživo, za one koji bi želeli malo elitne kulture, a nemaju novca. Najjeftinija karta za bečku operu, za stajanje, je 126 evra tako da… koliko god da je hladno, ako ste tamo, sedite, slušajte i gledajte.

Beč – carski grad

U blizini opere je i nadaleko poznati hotel i bar Sacher, sa još dalje poznatom Sacher tortom, i verujte nam na reč, ovde je jedina prava. Beč je grad pun tradicije, stoga evo par tradicionalnih mesta za obilazak:

1. Prater 

U parku ćete naći oko 250 različitih akcija, a ako želite da vidite ceo Beč odjednom, popnite se na panoramu u sklopu zabavnog parka Prater. Reč je o 65 metara visokoj građevini iz 1897. godine koja vam osigurava vožnju u trajanju od 20 minuta i mogućnost da napravite fantastične fotografije. Cena ulaznice za Riesenrad je 9,50 evra, ali moguće je uštedeti ako na vožnju idete u grupama ili posedujete Vienna Card.

Beč – carski grad

2. Schönbrunn (Šenbrun), Schönbrunner Schloßstraße 47

Barokna palata pod zaštitom UNESCO-a jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Beču. Reč je o nekadašnjoj letnjoj rezidenciji Habsburgovaca u kojoj je Franc Jozef oženio kraljicu Sisi. Spektakularni Schönbrunn broji oko 1400 prostorija, a pažnju privlače i njegovi veličanstveni vrtovi zbog kojih ga često nazivaju Mini Versailles. Cena ulaznice uz vodiča je oko 18 evra.

Beč – carski grad

3. Bečki zoološki vrt, Schönbrunn

Najstariji zoo vrt na svetu otvoren je davne 1792. godine u sklopu Schönbrunna i predstavlja jedinstven spoj kulture i prirode u kojoj možete razgledati 700 životinjskih vrsta. Ovo je najbliži zoo vrt u ‘komšiluku’ ako uživo želite videti velike pande ili ugrožene sibirske tigrove. Deci do šest godina starosti ulaz je besplatna, starija deca plaćaju dnevnu kartu 8 evra, a odrasli 16,50 evra.

Beč – carski grad

4. Hofburg, Heldenplatz 

Centrom Beča dominira palata Hofburg, koja se do 1918. godine smatrala sedištem Habsburške monarhije. Kroz vreme ovaj prostor su dorađivali i nadograđivali, pa se u carskom kompleksu danas nalazi i Prirodnjački muzej, delovi Muzeja istorije umetnosti, Etnološki muzej, Muzej carice Elizabete, austrijska nacionalna biblioteka te brojne druge kulturne poslastice. Obićićete ga po ceni od 12,50 evra.

Beč carski grad

5. Španska škola jahanja, Michaelerplatz 1 

Predstava Španske škole jahanja je kultna bečka institucija koja obuhvata svojevrsni ‘ples’ konja lipicanera u Carskim konjušnicama uz podlogu klasične muzike. Karte za ovu audio-vizealnu poslasticu morate unapred da rezervišete (cena 109 evra po osobi), no deo spektakla možete propratiti za vreme jutarnjeg treninga, od utorka do subote između 10 i 12 sati, po ceni od 35 evra za odrasle.

Beč carski grad

6. Bečka državna opera, Opernring 2

Ovo je najpoznatija austrijska kuća opere, ali i jedna od najvažnijih u celoj Evropi. Tokom cele godine u ovom sedištu barokne opere i modernog muzičkog pozorišta nastupaju Bečka simfonija, Radijski simfonijski orkestar Austrijske radiotelevizije, Zbor Arnolda Schoenberga i brojni slavni gosti. U zavisnosti od predstave ulaznicu možete platiti od 15 (jako jako retko) do 230 evra po osobi.

7. Hotel Sacher, Philharmoniker Str. 4

Kakva bi to poseta Beču bila bez uživanja u slavnoj Sacher torti? Sacher torta od keksa, čokolade i marmelade od kajsija delo je bečkog poslastičara Franca Sachera o može se probati širom grada. Po izvornoj recepturi priprema se u Hotelu Sacher uz Bečku državnu operu, a celu tortu možete kupiti već po ceni od 23 evra!

Beč – carski grad

Par saveta :)

Pomenuto vino, bečki Sturm, ne važi baš za jedno od prvoklasnih, zato ako ga budete probali za čašu dajte najviše 3 evra. Što se tiče ovog dela Evrope, bolje da se držite piva.

Finoća Bečlija je iskazana na svakom koraku. Postoji čak i garaža samo za žene (Frauenparking), kako ne bi strahovale, jer se noću po garažama često dešavaju neprijatne stvari. S obzirom na sveopšte lepo ponašanje u Beču, ne možete se loše provesti, a onda se svakako vraćate kući!

Lep provod Vam želimo! ;)

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar