Belfast – rodno mesto Titanika

On se promenio i postao irski centar hedonizma

Belfast je na mnogo načina potpuno nov grad. Nekada spominjan kao grad koje bi putnici trebalo da zaobilaze, poslednjih godina je doživeo izvanrednu transformaciju iz „grada bombi i metaka“ u urbani centar hednonizma.

Belfast – rodno mesto Titanika

Staro brodogradilište na reci Lagan i dalje je na putu do luksuznih stanova u naselju Titanik, koje je naziv dobilo upravo po najpoznatijem brodu koji je ovde sagrađen. U centru naselja nalazi se Titanik Belfast muzej, u kom možete videti svaki pedalj konstrukcije broda u svom neverovatnom zvezdanom obliku, visok 38 metara i ostaje atrakcija broj jedan ovog grada.

Belfast – rodno mesto Titanika

Nova mesta ne prestaju da niču – u ovoj deceniji za javnost je otvoren stari viktorijanski zatvor na Kramlin putu, poznat i kao Kram, a ratni brod I svetskog rata – Karolina, ove godine postaje plutajući muzej.

Belfast – rodno mesto Titanika

Ako ste raspoloženi za avanturu severne Irske, avio karte za letove do glavnog grada možete da kupite po ceni  od 408 EUR 

Pa, šta obavezno videti?

Ulster

Osim pomenutog muzeja Titanika, Belfast može da se pohvali i muzejem Ulster. Ulster Folk & Transport Museum je jedno od onih mesta koje vam dočarava kako je izgledao život u 20. veku. Crkve, banke i pošta su tačno onakvi kako su izgledali pre sto godina. Čak postoji i mala farma s pravim životinjama. Iako biste mogli danima da istražujete, ako ste vremenski ograničeni obavezno obiđite prostoriju Armada, Egipatsku sobu – u kojoj stoji 2500 godina stara mumija otkrivena u Belfast , Early Peoples galeriju… Besplatne ture za prvih desetoro su u 14,30 od utorka do petka.

Belfast – rodno mesto Titanika

Gradska većnica

Urađena u klasičnom renesansnom stilu, ali od belog portlandskog kamena 1906.godine, većnica ima organizovane besplatne ture od 45 minuta tokom koje ćete videti sve najvažnije delove. Ne propustite kafić Bobin u jugoistočnom krilu zgrade, u kome su izložene fotorafije svih značajnih građana Belfast, od fudbalera Džordža Besta do muzičara Van Morisona i bivše predsednice Irske, Meri Mekalis.

Belfast – rodno mesto Titanika

Bike ‘n’ Brew tour

Na ovoj turi doslovno sedate na bajs i vozite se od pivare do pivare. Umesto da istražujete muzeje (što ste već uradili do tad), vozite se po univerzitetskoj četvrti sve dok ne završite u pivnici Hilden. Ovo je jedna od najstarijih pivnica u zemlji, pa vam sledi obilazak od 45 minuta, da biste konačno sve zalili verovatno litrama piva. Bez brige, do hotela nećete morati biciklom – obezbeđen je poseban prevoz nazad.

Tura crnim taksijem

Ture autobusima nisu loše, ali mnogo više ćete videti na turi crnim taksijem. Uskočite u jedan od mnogih tradicionalnih crnih taksija koje voze lokalni vodiči i naučite puno toga o istoriji Belfasta.

Belfast – rodno mesto Titanika

Provedite noć u Crnoj kutiji

Crna kutija je samoprozvani dom žive muzike, pozorišta, književnosti, komedije, filma, cirkusa, kabarea i svih finih umetnosti u Belfastu – i potpuno su u pravu. Jeftino a kvalitetno pivo i komad pice praviće vam društvo dok uživate u stand up komediji ili čitanju poezije. Pravo mesto ako vam dosade svi barovi Belfasta.

Belfast – rodno mesto Titanika

Navijajte na utakmici Belfast Giantsa

Da li ste znali da Belfast ima hokejaški klub koji igra u elitnoj ligi? Sada znate, i ako ste imalo zagrejani za hokej, preporučujemo da pogledate bar jednu utakmicu u areni koja može primiti oko 7000 ljudi.

Popodnevni čaj u Maryville Tea Rooms

Lisburn Road turisti uglavnom ignorišu ne znajući da se u toj ulici nalazi jedno od najboljih mesta u gradu. Bilo da ste za kafu ili vas više privlači čaj – ovo je pravo mesto za vas. A svakodnevno će vas iznenaditi novom i raznovrsnom ponudom sendviča.

Belfast – rodno mesto Titanika

Prošetajte kroz Westeros

Da, Westeros se ne nalazi u samom Belfastu, ali ako ćete provesti nekoliko dana u gradu nije problem skoknuti do obližnjeg dvorca. Čak možete iznajmiti i viteško odelo s mačevima i učestvovati u borbi vitezova, a ovo je deo predobre Game of Thrones ture!

Belfast – rodno mesto Titanika

Opustite se u kraljičinom bioskopu

99% vremena u Belfastu pada kiša, zbog čega su vam potrebna mesta za beg kao što je ovo. Svakodnevno prikazuju indie i evropske filmove, ali i blockbustere i klasike.

Popijte turu pića u Berts Jazz baru

Nikad nije kasno za malo noćnog džeza. Ceo bar uređen je u stilu art-decoa, od dekora do liste koktela. Svira se džez, a ako imate sreće možda naletite na nastup neke od velikih zvezda današnjice.

Belfast – rodno mesto Titanika

Piknik na Heleninoj plaži

Najbolja plaža u tom delu Irske udaljena je od Belfasta tek nekoliko kilometara. Definitivno je posetite tokom leta i bućnite se. :)

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar