Bratislava – super izbor za dvodnevni izlet!

Grad koji definitivno ima da ponudi više nego što očekujete!

Glavni grad Slovačke ima sve ono što očekujete od jednog grada u srednjoj Evropi. Ambiciozni restorani, te svetski poznata vina i prelep centar potpuno upotpunjuju sliku vilenjačkog srednjevjekovnog grada. Ipak, šta biste radili da imate dva dana u Bratislavi? Evo naših saveta…

Bratislava – super izbor za dvodnevni izlet!

Bratislava vrvi jeftinim, a opet kvalitetnim smeštajem. To je grad u kom cene nisu prenaduvane, a u retko kom hotelu ćete, na primer, platiti korišćenje interneta. Naša preporuka je Sheraton Bratislava koji se nalazi u užurbanom, ali opet ljupkom delu grada. Ovaj mali komad luksuza ima prelepe sobe, a zapravo nije preskup. No, ako ste u Bratislavi na romantičnom vikendu onda je preporuka svakako hotel Danubia Gate koji se nalazi na samoj obali Dunava.

Bratislava – super izbor za dvodnevni izlet!

Kako biste okusili prvi takt Bratislave najbolje je da prva šetnja bude uz obalu Dunava. On je žila kucavica ovog grada i oko njega se nalaze sve relevantne znamenitosti, a malo je reći da teče kroz sam centar grada. Ako za vreme šetnje ogladnite – ne morate da brinete. Restorani se nalaze na svakom koraku, a tokom leta je još lepše jesti u bašti pored reke.

Bratislava – super izbor za dvodnevni izlet!

Gastronomska scena u Bratislavi je veoma živa i zanimljiva. Na svakom koraku naći ćete restorane koji poslužuju lokalnu, a i kuhinju iz svih delova sveta. Naša preporuka je da posetite Slovakia Pub koji se nalazi samo nekoliko minuta peške od strogog centra. Reč je o restoranu koji je uređen u rustičnom stilu, a sastoji se od pet velikih sala u kojima se poslužuje hrana. Pub poslužuje samo domaće specijalitete, ali izbor je toliko šarolik da nećete znati šta prvo da odaberete. Obavezno probajte supu od belog luka koja se poslužuje u hlebu.

Bratislava – super izbor za dvodnevni izlet!

Sad kada ste siti, najbolje bi bilo da se uputite u razgledanje tvrđave koja se nalazi na brdu iznad grada. Lagano je doći peške do nje, a pogled koji se pruža na grad je nezaboravan. Istorija ove tvrđave seže sve do 10. veka, a naša preporuka je da ga posetite dok možete jer smo načuli da postaje predsednička palata. Još uvek nam nije jasno zašto, pošto predsednik ima prilično impozantnu građevinu za boravak tek nekoliko stotina metara van centra grada. Ali ajde, valjda on zna zašto će zatvoriti ovaj dragulj u kruni grada.

Bratislava – super izbor za dvodnevni izlet!

Nakon posmatranja grada i Dunava iz ptičje perspektive, spustite se u centar i istražujte. Sa te strane ući ćete u grad kroz staru tvrđavicu zvanu Mihaelov toranj, unutar kog se, na ulici, nalazi mesingani krug, odnosno nulti kilometar od kog su tačno izračunate udaljenosti do 29 gradova.

Bratislava – super izbor za dvodnevni izlet!

Spuštajući se dalje, doći ćete do Glavnog trga koji krasi Maksimilijanova fontana. Tu leži jedna tajna… na vrhu fontane nalazi se kip koji se, legenda kaže, na prelasku u novu godinu okrene na drugu stranu pozdravljajući time junake koji su branili grad. Na trgu se isto tako nalazi i Stara većnica u kojoj je danas najstariji slovački muzej. Ulaz u muzej naplaćuje se 7 evra po osobi, ali imaćete šta da vidite. Bratislava je poznata i po nekoliko crkava, a najpoznatija od njih svakako je Plava crkva koja je svoje ime dobila, pogađate, po boji fasade. Najstarija je franjevačka crkva iz 13. veka ukrašena ogromnim freskama i slikama.

Bratislava – super izbor za dvodnevni izlet!

Ako Bratislavu posetite tokom leta, idite na kupanje na obližnje jezero Drazdiak. Jezero je najpoznatije kupalište, a mnogi ga pamte zbog činjenice da se u njega srušio putnički avion, nakon što su mu otkazali motori.

Na Drazdiaku danas ima puno sadržaja (nešto kao beogradska Ada). Od uređenih plaža do iznajmljivanja skutera, naravno ništa besplatno, ali ipak znatno jeftinije nego na Jadranu. Ulaz na jezero naplaćuje se 5 evra, dok je parking 2 evra za ceo dan.

Lep provod!:)

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar