Belgijska srednjevekovna idila

Zaljubićemo vas u Belgiju :)

Ono što je Colmar za Francusku, to je Briž za Belgiju. Ova zemlja možda nije dovoljno izazovna jer deluje hladno i ne baš maštovito za obilaske, ali gradić će vas potpuno iznenaditi. Na čokoladu nećemo da trošimo reči.

Isplanirajte produženi vikend i zaputite se u Brisel jer ćete preko ovog grada najbrže preleteti do Briža. Ali, pre nego što vam kažemo kako najjeftinije do njega, da vas upoznamo…

Belgijska srednjevekovna idila

Briž je živopisan,prožet kanalima, sa očuvanim trgovima i građevinama i specifičnim malim trgovima.

Pre 15 godina postao je deo Unescove kulturne baštine, naglašavajući međunarodni značaj grada. Najbolje ga je obilaziti peške ili biciklom koji možete rentirati za 5 evra na dan, a turistička organizacija je pripremila 4 ture obilaska za pešake. Kolima bi ovo bio čist pakao jer su sve ulice jednosmerne.

Belgijska srednjevekovna idila

Kanali pružaju sasvim drugu perspektivu na grad, naravno postoje brodske ture u zavisnosti od vremena, a koštaće vas malo manje od 6 evra.

Još jedan zanimljiv način obilaska je vožnja kočijama, za pun osećaj srednjevekovnosti, sa glavnog trga (Markt), sredom za 30 evra.

Belgijska srednjevekovna idila Briz 4

Najbolji način da doživite bajkovitost Briža je da sednete u lokal na raskršću kanala, naručite kafu i posmatrate. Lepo je kada uzmete vremena da upijete atmosferu grada.

Šta videti?

Za jedan od najslikovitijih gradova Evrope, potrebno vam je 3-4 dana, uživaćete u pogledu na gotiku, romantiku i renesansu, ješćete jako dobru hranu i kulturno se uzdizati. Pa, šta biste više?

Bazilika Sv. krvi (Heilig – Bloedbasiliek) je iz romantičarskog XII veka, ali je preuređena u gotičkom stilu u XV veku. U njoj se čuva sveta krv, za koju se smatra da je pripadala Hristu.

Belgijska srednjevekovna idila 5

Najlepši trg je Markt, ali Burg je mesto gde se rodio Briž. Okružen je nekim od najlepših građevina uključujući Gradsku skupštinu (Stadhuis).

Belgijska srednjevekovna idila

Groenige muzej je majušna galerija, jedna od najboljih u Evropi zapravo. Takođe, odvojite vreme za Gruuthuse muzej koji se nalazi u palati iz XV veka, a sadrži predmete iz svakodnevnog života kraljeva i kraljica.

Belgijska srednjevekovna idila

Markt je prelep trg sa kafićima i restoranima, pa predstavlja komercijalniji deo grada. Tu dominiraju dve zgrade Belfort zgrada vlade i Provinciaal Hof, a za filmofile je u blizini Cinema Lumiere, karte su jako jeftine a projekcije su na 36 jezika.

Belgijska srednjevekovna idila

Ne propustite Muzej čokolade i Chocolate line turu, uglavnom zbog čokolade… i slanih karamela!

Belgijska srednjevekovna idila 9

U gradu ćete videti i Bogorodičinu crkvu koja ima drugi najviši toranj od cigala u Evropi i Mikelanđelovu skulpturu Madone.

Belgijska srednjevekovna idila

Ljubav ulazi na usta

Specijaliteti ove oblasti su školjke i čokolada. U Brižu se nalazi nekoliko restorana sa Mišelinovim zvezdicama. Nemojte se iznenaditi ako na svakom stolu bude čipka, ona je gradski suvenir i obeležje, a ovo su neki od najboljih restorana:

De Karmeliet je jedan od 3 najbolja u Belgiji. Ima 3 Mišelinove zvezdice, a najjeftini obrok je 60 evra.

De Stove je mali restoran koji služi morske plodove u prijatnoj, neformalnoj atmosferi. Najjeftiniji obrok je 44 evra.

De Visscherie je odličan restoran koji, takođe, nudi morske plodove. Nalazi se na Fish Market trgu, a cene obroka se kreću oko 35 evra.

De Gouden Meermin je savršeno mesto za jelo, piće i posmatranje ljudi koji prolaze. Možete jesti unutra ili napolju, a cene se kreću od 14 evra.

Napojnice – većina restoranskih računa uključuje i naplatu restoranske usluge od 16% pa nema potrebe da dajete napojnice konobarima… Ah, ta Evropa.

Kako do Briža

Iz Beograda nema direktnih letova, ali zato možete obići Brisel usput, a avio karte možete da kupite već  za nešto manje od 200 evra.

Rent-a-car iz Brisela nije skup, a vožnja će trajati oko sat i po.

Imajte na umu da većina muzeja ne radi ponedeljkom, čuvajte se džeparoša i neka vam ne bude teško da nam napišete kako ste se proveli i pošaljete nam slike! :)

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar