Emilia Romanja – srce Italije

Šta je zajedničko Bolonji, Parmi, Modeni i Riminiju?

Ovog puta, umesto jednog grada, upoznaćemo vas sa regijom u Italiji koju istorijski gradići, vrhunska gastronomska ponuda i obilje znamenitosti, čine jednom od najvrednijih delova na čizmi! Glavni grad je Bolonja, a čine je još Modena, Parma, Ređo Emilia, Ravena, Ferara i Rimini.

Uprkos tome što se smatra srcem italijanske gastronomije, nekako imamo utisak da se ova regija uvek nalazi van radara. Ipak su u blizini popularne Toskana i Veneto, pa u gradove Emilia Romanje turisti dođu tek usput.

Emilia Romanja srce Italije

Regija se smestila pri vrhu zemlje, a proteže se od Jadranskog mora na jugu, pa gotovo do Ligurskog na severu. Ovde su uloge na neki način zamenjene, pa tako severom regije dominiraju farme i ravnice, dok je jug brdovit.

Na mnogim od farmi smeštenih ovde, proizvedena su gastronomska čuda, uključujući slavnu šunku iz Parme (pršut) i parmezan (parmiggiano reggiano). Naravno, ovde je i poznata mortadela iz Bolonje, kao i lazanje.

Emilia Romanja – srce Italije

Nije samo hrana ono u čemu ćete uživati u Emilii Romanji. Umetnost je svuda, od ranohrišćanskih mozaika, romaničkih crkava, srednjevekovnih dvoraca pa sve do renesansnih palata, od kojih mnoge datiraju iz vremena kad su gradovima upravljale stare i moćne porodice . Najpoznatije su bile Farnese iz Parme, Este koji su posede imali u Modeni, Reggio Emilii, Ferrari i Piacenze.

Emilia Romanja – srce Italije

Ipak, ništa se ne ističe tako kao mozaici u Raveni iz vremena Vizantije. Datiraju iz 4. do 6. veka i pokazuju moć Ravene koja je nekad bila centar zapadnog Rimskog carstva. Mozaici se nalaze na pet mesta u centru grada, a plaćanjem karte od 9,5 evra možete ih obići sve – najatraktivniji su na crkvama San Vitale i Sant’Apollinare Nuovo. Takođe, u Raveni možete posetiti i grob velikog Dantea.

Emilia Romanja srce Italije

U blizini Ravene smestio se drugi grad vredan posete, Ferara. Njome je vladala porodica Este koja je za sobom ostavila magični Castello Estense, a ulaz će vas koštati 8 evra. Nemojte zaobići ni glavnu gradsku crkvu.

Emilia Romanja – srce Italije

Emilia Romagna će vam pokazati mnoge lepe crkve, a najčudesnija je verovatno katedrala iz 12. veka u Modeni. Ovde se isplati da se popnete na 87 metara visok zvonik i uživate u pogledu na grad.

Da se uhvatimo konačno malo i hrane koja obeležava ovu oblast. Neki od najpoznatijih specijaliteta su culatello (vrsta pršuta iz Parme), tortellini i cotechino (velike kobasice od svinjetine).

Emilia Romanja – srce Italije

Što se pića tiče, valja uživati u vinu Iambrusco. Bilo gde da se zaustavite, nećete imati problema s pronalaskom dobre hrane, a ako budžet ne predstavlja problem, preporučujemo da posetite Osteria Francescana u Modeni. Ovaj restoran se trenutno nalazi na drugom mestu na listi pedeset najboljih svetskih restorana! Meni od devet sledova koštaće 170 evrića.

Emilia Romanja srce Italije

Za one koji vole automobile, biti ovde je bajkovito. Naime, Ferrari, Maserati, Lamborghini i Ducati Reggio Emilliu nazivaju svojim domom. Svi ludi za Ferrarijem, verovatno neće propustiti priliku da odu u Maranello, gde se nalazi sedište možda i najpoznatijeg brenda na svetu. Ovde morate videti Museo Ferrari gde će vam predstaviti modele i formule od najranijih dana do danas. Sve to, za 26 evra. U blizini se nalazi i muzej Lamborghini automobila.

Emilia Romanja – srce Italije

Verujemo da ste do sada shvatili da bi bila velika šteta da zaobiđete ovu regiju, tako da vam želimo dobro vreme, povoljan vetar i srećan put! :)

autor: Playtravel

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar