Kopenhagen – grad Vikinga i tornjeva

Najbolji period za posetu Kopenhagena je od maja do avgusta. Imajte to na umu

Kopenhagen su oko 1000. godine osnovali danski kralj Sven I i njegov sin Knut II Veliki. Do polovine 12. veka bio je malo ribarsko mesto, a na važnosti je počeo da dobija 1167. godine, kada je postao biskupsko sedište.

Kopenhagen – grad Vikinga i tornjeva

Prirodna luka bia je pogodna za razvoj trgovine i razmene i po njoj je grad i dobio ime. Grad je u tom periodu bio izložen napadima Hanzeatske lige, a 1254. je dobio gradska prava i 1536. postao prestonica Danskog kraljevstva.

Kopenhagen – grad Vikinga i tornjeva

Kopenhagen ima značajne muzeje umetnosti i istorije, kao i bezbroj specijalizovanih, intrigantnih, ili u najmanju ruku neobičnih muzeja koji pokrivaju sve teme, od erotike do porcelana. Grad je odlično organizovan pa ćete detalje o radnom vremenu muzeja i ostalih atrakcija, adresama i cenama naći u besplatnom primerku nedeljnog vodiča Copenhagen This Week.

Postoje jeftini low cost letovi do Kopenahagena, a najjeftiniji redovni let ćete naći po ceni već od 139 EUR.

Kako provesti dva dana u glavnom gradu?

Ako se budete vozili vozom, prvo što ćete videti na glavnoj stanici je veliki natpis ‘Hercegovina’. Nije u pitanju nikakva šala, a da niste upali u “vremensku mašinu” shvatićete čim okrenete glavu i vidite uredan i uređen grad po pravim skandinavskim pravilima.

Predlažemo da nakon jutarnje kafe dan započnete odlaskom u Nationalmuseet, gdje ćete upoznati istoriju Danske, od paleolitskog perioda do 19. veka. Zvezde muzeja su Vikinzi, u suštini veoma sofisticirani skandinavski pljačkaši. Ne treba propustiti posmrtne ostatke u hrastovim kovčezima iz bronzanog doba, i različite primerke muzičkih trubi koje su korišćene tokom ceremonija i u borbenoj komunikaciji, drevne nadgrobne ploče, zlatne kočije, srebrni Gunderstrup, i vikinško oružje. Postoji i mali dečiji muzej, koji je super izbor ako putujete sa decom.

Kopenhagen – grad Vikinga i tornjeva

Nakon razgledanja Nationalmuseeta, preporučujemo odlazak u dvorac Rosenborg. Ovaj zamak iz 17. veka sagradio je Kristijan IV u holandskom renesansnom stilu, a nalazi se u parku Kongens have (Kraljev park). U dvorcu ćete videti pozlaćena ogledala, holandske tapiserije, srebrne lavove, zlatno i emajlirano posuđe. Kraljevska riznica je smeštena u podrumu dvorca, a tu se nalaze dragulji danske krune.

Kopenhagen – grad Vikinga i tornjeva

Sada ste već vrlo verovatno ogladneli, pa vam predlažemo da se zaputite u pravcu muzeja Ny Carlsberg Glyptotek, koji je smešten u blizini parka Tivoli. Na putu imate mnogo restorana koji nude prave danske specijalitete. Obavezno posetite pomenuti Ny Carlsberg Glyptotek gde vas očekuje impresivna kolekcija etrurske umetnosti, slike francuskih i danskih slikara iz 18. i 19. veka, kao i skulpture koje pokrivaju period od pet milenijuma (uključujući preko 30 dela Rodena). U sredini zgrade nalazi se tropska dvorana u kojoj možete popiti kafu.

Uveče se uputite prema Rundetaarnu, okrugloj kuli koja je savršeno mesto na kom ćete imati priliku da vidite panoramu Starog grada. Sagradio ga je Kristijan IV 1642. kao astronomsku opservatoriju. Na pola puta do 209 metara visokog spiralnog hodnika nalazi se dvorana za izložbe.

Kopenhagen – grad Vikinga i tornjeva

Prošetajte Starim gradom i na kraju pravac Nyhavn ulica. Iako ime kaže da je to ‘nova luka’, to danas nije (bila je u 17. veku). Desetak kafića i barova preko dana služe ručak, a uveče pivo sa pogledom na pitoresknu luku. Mesto na kome apsolutno treba provesti određeno vreme, noću ili danju i posmatrati kako vam Kopenhagen živi pred očima.

Kopenhagen – grad Vikinga i tornjeva

Svoj drugi dan možete započeti u Latinskoj četvrti (Pisserenden) – istorijskoj univerzitetskoj četvrti sa mrežom uskih ulica i kuća sa poludrvenim konstrukcijama. Nalazi se severno od pešačke zone Strøget.

Kopenhagen – grad Vikinga i tornjeva

Popnite se stepenicama Univerzitetske biblioteke kako biste videli trag britanskog bombardovanja Kopenhagena iz 1807. Preko puta ćete naći Vor Frue Kirke, neoklasičnu katedralu, sagrađena 1829. ali na temeljima crkve koja je postojala ranije. Unutra su impozantne neoklasične statue Isusa Hrista i 12 apostola, najpoznatija dela vajara ‘Zlatnog perioda’, Bertela Thorvaldsena.

Kopenhagen – grad Vikinga i tornjeva

Nekoliko blokova istočno od katedrale je simpatičan Graabrødretorv, trgić na kom ima nekoliko (ne previše skupih) restorana.

Kopenhagen – grad Vikinga i tornjeva

Na severnoj strani Latinske četvrti je Kultorvet, živahan trg gde ćete po sunčanom vremenu sigurno naići na neku ad hoc uličnu zabavu ili dobar bar.

Možete sebi obezbediti i panoramski pogled na susednu Švedsku – popnite se uz 400 stepenika na 95 metara visoku kulu crkve Vor Frelsers Kirke. Poslednjih 160 stepenika su spektakularni, ali pazite da vam se na zavrti u glavi jer idu sa spoljašnje strane kule pa do vrha.

Kopenhagen – grad Vikinga i tornjeva

Obiđite i Kraljevsku palatu, a nakon toga predlažemo da ipak posetite najpoznatiju dansku damu – Malu sirenu.

Korisne informacije

Osim gore pomenutog beplatnog info časopisa koji će vam dobro doći, pripremite novčanik jer ovde je hladno ali standard.

Dnevna karta za gradski prevoz, za sve zone, je 15 evra, a za deset vožnji 20 evra. Možete kupiti i jednu kartu za 3 evra, ali to se, kada svedete računicu, ne isplati.

Ulaz u Nacionalni muzej Danske je besplatan, a ulaznica za Muzej umetnosti i dizajna je 13 evra.

Poseta Nacionalnom danskom akvarijumu će vas koštati 22 evra, a obilazak Carlsbergove pivnice 11 evra (uključujući i dva piva).

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar