Lil – poseban vafl Francuske

80 minuta od Londona, 1 sat od Pariza i 35 minuta od Brisela… Pogodili ste?

Obići ćemo grad zemlje i saznaćete nešto o severu Francuske i o Lilu!

Smešten blizu granice s Belgijom, Lil je dom za 227 hiljada stanovnika, ali računajući šire područje, ovde živi oko milion ljudi i time je ovo četvrto najveće urbano francusko područje.

Lil – poseban vafl Francuske

Grad je nekad bio poznat kao važno industrijsko sedište, sa posebnim naglaskom na tekstilnu industriju, a danas je vrlo važan saobraćajni centar. Najpre je početkom devedesetih povezan sa Parizom brzim vozom, a 1994. godine izgradnjom tunela La Manš, koji ispod mora povezuje Francusku i Veliku Britaniju, našao se u sred trougla koji spaja Brisel, Pariz i London. Avio kartu do Pariza možete da kupite već od 199 EUR, do Brisela najjeftiniji let je već od 139 EUR, a do Londona od 199 EUR!

Lil – poseban vafl Francuske

U međuvremenu nije se zapostavio ni razvoj visokog školstva, pa tako danas na širem gradskom području studira više od 100 hiljada studenata! Ovo nam nekako liči na Bolonju i dobru zabavu, tako da možete biti sigurni da Lil nije ni malo, što bi se reklo, mrtav grad.

Neka vas ne iznenadi česta pojava lika Šarl de Gola svuda po gradu, jer je on najpoznatija osoba rođena u Lilu i stanovnici se prilično ponose tom činjenicom.

Lil – poseban vafl Francuske

Znamenitosti

Obavezno obiđite katedralu Notre Dame de la Treille posvećenu devici Mariji i izgrađenu u drugoj polovini devetnaestog veka. Ovde se nećete zadržati puno, a crkva je jako lepa. Ko voli umetnost, obavezno treba da poseti jedan od najpopularnijih muzeja u zemlji, Palais des Beaux Arts. U njemu se kriju dela velikih evropskih umetnika, poput Rubensa i Van Dycka, a naučićete više i o flamanskoj umetnosti. 

Lil – poseban vafl Francuske

Onima koji vole životinje preporučujemo odlazak u zoološki vrt koji broji više od 400 raznih životinjskih vrsta.

Lil – poseban vafl Francuske

Nakon što pogledate sve ovo ili barem deo, vreme je i za dobar ručak, a najpoznatije i najbolje mesto u gradu je restoran Meert, gde ćete uživati u specijalitetima lokalne kuhinje, ali i u posebnom vaflu koji su ovde izmislili!

Lep provod! :)

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar