Lion – najlepši spoj renesanse i moderne

Lion je sasvim drugačija varijanta Francuske :)

Lion je obično nazivan prestonicom gastronomije i dugo je ovaj naziv bio simbol za dobre soseve i male buržoaske četvrti. Onda je TGV brzi voz spojio Lion i Pariz, Lion i Marsej.

Onda je Olimpik počeo da osvaja Ligu šampiona za Ligom šampiona, i Lion je iznenada zablještao novom zanimljivom arhitekturom, prepunim kafeima i avangardnim izložbama.

Lion najlepši spoj renesanse i moderne

Područje Liona je drugo po veličini u Francuskoj, sa nešto više od 2 miliona stanovnika uključujući i okolinu. Čim stignete, uverićete se u svu lepotu grada, a oni koji vole dobru hranu, bez daha će ostati kada vide nekoliko restorana ocenjenih prestižnim Mišelinovim zvezdicama. Takođe, svi željni kulture i muzeja sreću će pronaći kad posete prirodnjački muzej prilično futurističkog izgleda.

Lion najlepši spoj renesanse i moderne

Stari deo Liona, leži između brežuljaka Fourviere i Croix – Rousse i ceo je pod zaštitom UNESCO-a. Njegove uske ulice isprekidane su raznim prolazima kojima su nekad prolazili trgovci svilom dok je grad bio pun švalja i tkaonica. Danas je međutim, novi Lion, moderan i prilično urban grad.

Šta videti?

Nakon što se dobro naspavate od puta, posetite pijacu Paul Bocose. Priuštite sebi neki dobar sir i dobro vino. Posle se zaputite prema Roni sve dok ne dođete do obale Saone. Tamo uzmite ‘vaporetto’, koji će vas voziti rekom 30ak minuta, sve do trga Nautique. 

Desetak minuta hoda i stvorićete se kod veličanstvenog prirodnjačkog muzeja, a nakon što se tu zadržite par sati pojedite nešto u ‘brasseriji’.

Zaputite se ka baziliki Fourvière koja se nalazi na istoimenom brdu i jedna je od manjih u Lionu. Posvećena je Devici Mariji koja je građane Liona spasila od crne kuge koja je zahvatila celu Evropu u 17.veku. Osim što je unutrašnjost lepa, pogled odavde je taj koji želite da vidite. Stvorićete širu sliku o gradu i shvatiti zašto je cenjen kao svetska baština. Možda primetite i Mon Blan u daljini.

Lion najlepši spoj renesanse i moderne

Francuska moda je rođena iz lionske tekstilne industrije, tako da je Musée des Tissus (Muzej tekstila) jedno od manje poznatih ali jako zanimljivih mesta koje bi trebalo videti. Uostalom u koliko gradova ćete naći muzej tekstila? Ovde će vas upoznati sa preko 2 000 godina starom istorijom materijala.

Lion najlepši spoj renesanse i moderne

Naravno, nećete propustiti ni Stari grad koji je jedan od najvećih područja renesansne arhitekture u celoj Evropi. Deli se na tri oblasti : Saint Jean, Saint Paul i Saint Georges. Ispresecan je gomilom tajnih prolaza i prečica koje lokalci zovu traboules.

Lion najlepši spoj renesanse i moderne

Posebna poslastica za ljubitelje filma je Institut Lumijer koji se nalazi u Monplasiru, istorijskoj četvrti Liona. Ovde su braća Lumijer izumeli Cinématographe i snimili, 1895. godine, prvi film. Osim izuma, u hangaru Prime Film puštaju se svakodnevne projekcije.

Lion najlepši spoj renesanse i moderne

U šetanju naletećete i na jednu od najlepših fontana koju je napravio Bartoldi malo nakon što je završio Kip slobode. Fontana ima i stariju sestru u Vašingtonu.

Lion najlepši spoj renesanse i moderne

Srećan put! :)

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar