Vodič kroz muzeje Njujorka

Dugačak je spisak stvari koje doprinose nenadmašnoj reputaciji Njujorka kao jednog od najpopularnijih gradova sveta. Turisti prevaljuju kontinente da se barem jednom prošetaju Petom avenijom i Brodvejem ili uživaju u panorami velegrada sa nebodera Empajer Stejta ili Bruklinskog mosta.

Kao centar zbivanja i raznoraznih manifestacija, arhitektonskih čuda i neprestane vreve, uopšte ne čudi da je Njujork i jedan od najvećih kulturnih centara sveta te se stoga u njemu nalazi i bezbroj neponovljivih muzeja koji baštine najrazličitije relikvije umetnosti, nauke i tehnologije ili bilo koje druge oblasti ljudskog delovanja. U nastavku otkrivamo one koji su itekako vredni posete ukoliko se nađete u „Velikoj Jabuci”.

MoMa

Friday Blog - Vodič kroz muzeje Njujorka

Muzej moderne umetnosti (Museum of Modern Art) predstavlja jednu od najvećih atrakcija Njujorka koja se mora videti. Smešten je u samom srcu Menhetna i osnovan davne 1929. godine a u njemu su zastupljeni svi vidovi umetnosti – od skulpture preko filma i fotografije pa sve do likovne umetnosti. Prostire se na preko 11.600 kvadratnih metara tako da i pored hordi ljubitelja umetnosti, nikada nemate utisak da je u njemu gužva. U ovom muzeju možete se naći pred Van Gogom, Pikasom i Dalijem ili pak prisustvovati kulturnim dešavanjima, edukativnim programima i filmskim projekcijama.

Prirodnjački muzej

Friday Blog - Vodič kroz muzeje Njujorka

Prirodnjački muzej (American Museum of Natural History) u Njujorku slovi za jedan od najspektakularnijih muzeja na čitavoj planeti. Ova veličanstvena institucija zauzima čitava četiri bloka i nalazi se preko puta Central parka. Moto muzeja je krajnje inspirativan i savršeno sažima njegovu viziju i misiju – „Da se kroz nauku i istraživanje otkriva, tumači i prenosi znanje o čovečanstvu, prirodi i univerzumu”. U Prirodnjačkom muzeju Njujorka čekaće vas Tiranosaurus Reks, mamuti, slike iz života Indijanaca, čitav hol posvećen podvodnom svetu uključujući repliku plavog kita dok je poseban doživljaj rezervisan za planetarijum Hajden (Hyden Planetarium) koji se nalazi u sklopu muzeja a približiće vas tajnama kosmosa.

Muzej pokretnih slika

Friday Blog - Vodič kroz muzeje Njujorka

Muzej pokretnih slika (The Museum of Moving Image) se fokusira na film, televiziju i digitalne medije i njihov uticaj na društvo i kulturu. Nalazi se u Astoriji u predgrađu Kvins i do njega je vrlo lako dođi metroom. Muzej je smešten u nekadašnjem filmskom studiju koji datira jos iz 20-ih godina prošlog veka i sadrži preko 130.000 eksponata u svojoj kolekciji. Interaktivne izložbe, kostimi i filmske projekcije glavni su aduti ovog muzeja.

Dečiji muzej u Bruklinu

Friday Blog - Vodič kroz muzeje Njujorka

Ovaj muzej u Bruklinu je prvi muzej za decu koji je ikada osnovan i gotovo da ne postoji bolje mesto u čitavom Njujorku koje je pogodno za celu porodicu, pogotovo one koji ga posećuju sa mališanima. Kroz igru i smeh, deca se ohrabruju da istražuju svet oko sebe a muzej im pruža beskonačne mogućnosti koje raspiruju dečiju maštu i pomažu im da u zanimljivoj sredini steknu neka nova znanja. Interaktivne radionice, poligoni, animirane projekcije, pa čak i prave-pravcate životinje, samo su neke od stavki koje čine ovaj muzej nezaobilaznim ukoliko posetite Njujork sa decom. Ukoliko ste već posetili Njujork imamo za vas još nekoliko edukativnih destinacija koje možete obići sa vašom decom.

Muzej 11. septembar

Friday Blog - Vodič kroz muzeje Njujorka

Muzej 11. septembar (The National September 11 Memorial & Museum) je podignut kako sećanja na žrtve tragičnog događaja iz 2001. godine nikada ne bi napustila kolektivno pamćenje američke nacije. Dirljive postavke sastoje se od predmeta koji su spašeni iz ruševina nakon što su se zgrade Trgovinskog centra urušile nakon napada. Svi predmeti pričaju potresnu priču onih koji izgubili živote u nemilom dogadjaju ali prenose i iskustva onih koji su preživeli.

Muzej Gugenhajm

Friday Blog - Vodič kroz muzeje Njujorka

Gugenhajm (Guggenheim) je jedan od zaštitnih znakova Njujorka a za njegovu izgradnju i dizajn bio je zadužen jedan od najuticajnijih arhitekata dvadesetog veka – Frenk Lojd Rajt, koji je muzeju podario njegovu karakterističnu spoljašnjost, katkad impozantniju od umetničkih dela koja se nalaze unutra. To nikako ne znači da je ono što se unutra nalazi zanemarivo, baš naprotiv. Možete videti Pikasa, Poloka i Kandinskog dok se u novoj, dogradjenoj kuli nalaze Mone, Dega i Van Gog, između ostalih. Uz sve to, dostupni su i audio vodič i aplikacija za mobilni telefon koja vam može pomoći u obilasku muzeja.

Muzej Metropoliten

Friday Blog - Vodič kroz muzeje Njujorka

Velelepni muzej Metropoliten (Metropolitan Museum of Art) osnovan je 1870. godine i predstavlja jedan od najvećih i najznačajnih centara umetnosti u svetu. U stalnoj postavci nalazi se preko 2 miliona eksponata, uključujući i antikvitete iz različitih krajeva sveta koji potiču iz raznih istorijskih perioda, sežući čak 5.000 godina u prošlost. Pod jednim krovom ovog muzeja nalaze se i umetnička dela od neprocenjive vrednosti tako da je Metropoliten definitivno jedan od najsveobuhvatnijih muzeja u Njujorku ali i u čitavoj Americi.

Muzej avijacije, moreplovstva i astronautike

Friday Blog - Vodič kroz muzeje Njujorka

Muzej moreplovstva, avijacije i astronautike (Intrepid Sea, Air & Space Museum) nalazi se na zapadnoj strani Menhetna i predstavlja zadivljujuću zbirku jedinstvenih letelica i brodova predviđenih za plovidbu morem, nebom i čak svemirom. Tu se nalazi i nuklearna podmornica, mlazni avion i pravi-pravcati NASA-in svemirski brod tako da ni ne čudi da ovaj muzej poseti preko milion radoznalih posetilaca na godišnjem nivou.

Naravno da ovi muzeji nisu kraj onoga što Njujork nudi već samo njegovi najblistaviji predstavnici. Ukoliko vas put nanese u Njujork, vaše iskustvo će svakako biti neuporedivo bogatije ako izdvojite vreme da posetite barem neke od njih. Jedno je sigurno – nećete ostati ravnodušni.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar