Da li ste raspoloženi da upoznate Bugarsku?

Bugarska ima prelepe gradove, planine i plaže!

Kada pomislimo na odmor u inostranstvu, većina zamišlja Francusku, Španiju, Grčku, Italiju… Ali, šta mislite o putovanju u Bugarsku? Da, Bugarsku!

Bugarska je zemlja veličanstvene kulture, zemlja u kojoj se spajaju Istok i Zapad, smeštena u jugoistočnoj Europi na obali Crnog mora. To je atraktivna zemlja koja obiluje mnoštvom zanimljivih sadržaja, živopisnim stazama za šetnju, pešačenje ili jahanje. Nudi i raznovrsne mogućnosti odmora, kao što su zimovanja i skijanja na planinama, odmor na plaži, jezerima ili obilaženje kulturnih znamenitosti koje Bugarskoj sigurno ne manjkaju.

Sozopol

Sozopol je antički primorski grad koji se nalazi 35 km severno od Burgasa, u egzotičnom zalivu u južnom delu bugarske crnomorske obale. Ovo je jedan od najstarijih gradova cele Bugarske, poznat po ranohrišćanskoj zaostavštini i kulturno umetničkim festivalima. Od Sofije do Sozopola možete stići za oko 5 sati kolima ili autobusom, jer u špicu sezone voz ume da bude mnogo komplikovanija varijanta. Od graničnog prelaza Gradina do Sofije treba vam oko sat vremena.

Da li ste raspoloženi da upoznate Bugarsku

Simbol grada – sidro – nalazi se na svim kovanim novčićima korišćenim u gradu što svedoči da su pomorstvo i pomorska trgovina imali izuzetan značaj za ovaj grad. Uz finansijsku moć brzo je došla i kulturna pa je grad postao i važan kulturni centar i u to vreme bio poznat kao Apolonia Magna.

Izuzetne i važne turističke atrakcije grada Sozopola, koje spadaju u red najvrednijih u Bugarskoj, su Arheološki muzej u Sozopolu, velika umetnička galerija i nezaobilazni Stari grad. U crkvi Ćirila i Metodija danas se nalaze mošti sv. Jovana Krstitelja, pronađene 2010. godine na obližnjem ostrvu, a proglašene su za najsvetije i naznačajnije čudo Bugarske.

Sam grad je podeljen u dva dela: moderni Sozopol i Stari grad.

Da li ste raspoloženi da upoznate Bugarsku

Plaže

Sozopol ima dve plaže – centralnu plažu i plažu „Harmani”, ali se u neposrednoj blizini grada nalaze i još dve plaže: „Zlatna ribica” (pogodna za kampere) i plaža „Kavaci”. Kavaci su poznati i kao uticajna nudistička plaža.

Najlepše plaže ovog regiona su nesumnjivo južno od Sozopola u izletničkom selu Dyuni. Smešteno u zalivu u obliku velikog polukruga, u središtu Rezervata Prirode Ropotamo, turistički centar Dyuni omogućava odlične uslove za odmor i opuštanje. Ostrvo Svetog Tome, ili kako ga meštani nazivaju, Ostrvo Zmija je jedino mesto u Bugarskoj na kome prirodno uspeva kaktus.

Albena

Albena se nalazi se na severnoj strani obale Crnog mora, 35 kilometara od Varne i samo 12 kilometara dalje od takođe čuvenog letovališta Bugarske, grada Balčika. U blizini se nalazi i šumski rezervat Baltata.

Albena na svetskoj turističkoj mapi nosi nosi atrubut prave ekskluzivne lepotice, rajem za hedoniste i ljubitelje uživanja. Od Beograda je udaljena 900 kilometara, dobrim putevima i avionskim vezama bez problema stižete u letnju kraljicu među destinacijama.

Da li ste raspoloženi da upoznate Bugarsku

Predivna peskovita plaža sitnog peska, dugačka je 5 kilometara, a u širinu se proteže čak do 5 kilometara. More na koje izlazi Albena je čisto, voda je kristalno jasna, mirna i topla. I za plivače i za neplivače vrlo je pogodno da letuju u Albeni, jer dubina mora je do 1,6 metara sve do 100 metara od plaže. More takođe ima nisku plimu i nema ajkula, pa je bezbedno plivati i do najvećih dubina.

Istorija Albene

Albena je naziv dobila po istoimenoj lepotici iz Bugarskih epskih mitova. Bugarka Albena, ostala je zapamćena u istoriji jer nije želela da proda svoje poštenje ni po koju cenu.

Za vreme vladavine Osmanlija, postojao je običaj koji je teško padao lokalnom stanovništvu. Iz naroda koji je bivao porobljen birale su se najlepše devojke koje su postajale robinje i prodavane su za turski harem. Svaki ugledniji turski vojskovođa, državnik i trgovac posedovao je sopstveni harem. Tako su između ostalog i devojke iz Bugarske često prodavane za harem. Po raskošnoj lepoti i Albena je bila izabrana da ide u harem, tvrdi se u narodnom predanju. Ova devojka međutim nije želela da nastavi da živi kao robinja i njen jedini izlaz bio je da se ubije. Lepotica Albena skočila je sa rta Kalikra u Crno more, i tako okončala svoj život, ali spasila svoj ugled.

Hrabrost koju je imala Albena, Bugarska tradicija je zapamtila, pa je i jedno od najlepših pomorski mesta nazvano po njoj.

Ukoliko planirate neko septembarsko putovanje, da li biste izabrali Sozopol ili Albenu? :)

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar