Side – grad koji svi treba da vide!

Najstariji amfiteatar, Apolonov hram, vodopadi, peščane plaže… Upoznajte spoj antičke i moderne Turske u ovom gradu

U južnoj Turskoj, na obali Sredozemnog mora, 75 km od Antalije, nalazi se Side. Grad nara.

Side Turska grad putovanje

Nekada je bio važan trgovački grad i luka koja je trgovala sa ostatkom Mediterana. Bizarna činjenica je da je ovo bio centar trgovine robljem iz Afrike, ali i centar gusarenja istočnog Sredozemlja. Sam istorijski grad Side se nalazi na malom i pljosnatom poluostrvu koje je 300 metara široko i 800 metara dugačko i “napakovan” je arheološkim čudesima i okružen sa obe strane dubokim i plavim morem.

Side Turska grad putovanje 1

Ako želite prirodu, plaže, grad + antički grad – onda ste na pravom mestu! U Sideu more, planine i šume prosto prelaze jedno u drugo, mešajući se na neiskvaren način kao malo gde još u svetu. Možda će stariji čitaoci znati na šta mislimo – na Dalmaciju, recimo, od pre 40 godina.

Side se, međutim, van Starog grada na poluostrvu, intenzivno gradi – hoteli, diskoteke, plažni kompleksi – uostalom, kao i cela Turska i njena Sredozemna rivijera. No, Turci su izuzetno pametni u svojoj urbanizaciji – infrastruktura ide prva, tako da je komfor sjajan – nema “crnogorskih specijaliteta” tipa: nema vode, pritisak je uzbrdo slab, rupe na putu, autobusi ne idu… Sve je tačno kao sat, zato što Side zavisi upravo od visokoplatežnih turista. U okolini grada dominiraju hoteli od četiri i pet zvezdica, koji pružaju vrhunski komfor, a često su izdvojeni od naselja, smešteni na plažama, skriveni šumama, u raznim živopisnim uvalama. Side predstavlja raj za “kulturne turiste”, ali i one ljude koji vole mir, uživanje i luksuz. Za turiste koji bi da se za značajno manje novca, nego što bi ih to koštalo negde u zapadnoj Evropi, provedu “svetski”.

Plaže

Side je najpoznatiji po svojim peščanim plažama koje opkružuju celo polustrvo. Opkoljavajući Stari grad, Side ima dve glavne plaže: Istočnu i Zapadnu. Iako su jako blizu jedna druge, različite su po karakteristikama. Zapadna plaža je plitka i bezbedna za porodično kupanje, što je čini posećenijom u jeku sezone. Na obe plaže možete uživati u parasejlingu, ronjenju, skijanju na vodi, pecanju… Ako ipak volite mirnije kupanje, prošetajte dalje od grada i naći ćete se na najlepšoj mediteranskoj plaži punoj kornjača.

Side Turska grad putovanje 2

Iako je Side postao ekstremno popularno odmaralište, uspeo je da sačuva svoju “starinskost” i autentičnost. Zahvaljujući obilju arheoloških nalazišta, grad je došao na mapu turskih atrakcija, a sam Stari grad predstavlja čudo smirenog šarma: slatke jednospratne kućice sa drvenim balkonima, u lavirintu vijugavih uličica. Ako ste pobornik edukativnog turizma, obavezno posetite: amfiteatar, koji datira iz helenističkog perioda (jedan od najvećih u Turskoj), koji je mogao da primi otprilike 15 hiljada gledalaca, rimski hram Apolona i Artemide, gradske kapije, akvadukte i muzeje. Posebno zadovoljstvo je hodati pored ovih znamenitosti noću, kada su osvetljene.

Apolonov hram

Jedno od mnogih mesta koje su Rimljani naselili je i oblala Sidea. Od ovog hrama, samo je 5 stubova ostalo, što je čudesno sa arheološkog stanovišta imajući u vidu da se nalazi na samoj obali grada. Veličina hrama je je jasna po porušenim stubovima, a bio je jedan od većih napravljenih u to vreme.

Side Turska grad putovanje 3

Managvat vodopadi

Prolazeći kroz Oymapinar branu, Managvat reka se spušta sa planine Toros. Dva kilometra od Sidea, okruženi poljima čaja, nalaze se vodopadi Manavgat, koji su prelep prizor i mesto za uživanje i udisanje čistog vazduha. Vodopadi nisu visoki, ali je reka upadljivo široka.

Side Turska grad putovanje 4

Aspendos

Ovaj amfiteatar datira iz helenističkog perioda i jedan je od najvećih na svetu. Mogao je da primi čak 15.000 ljudi, a napravljen je po ideji čuvenog grčkog arhitekte Zenona. Od 1994. godine u ovom teatru se svake godine održava festival baleta i opere koji posećuje oko 10 hiljada ljudi.

Side Turska grad putovanje

U okolini:

Po običaju, turski primorski gradovi su okruženi grčkom, hetitskom i rimskom istorijom, tako da pružaju fantastične mogućnosti za fakultativne ekskurzije. Na 80 kilometara od Sidea, posle divnog putovanja uz more, naići ćete na ruševine grada Faselisa, grada koji su osnovali Grci sa Rodosa u VII veku pre nove ere. Mnogo vekova je ovaj grad bio najvažnija likijska luka, i to zato što je sam Faselis imao tri luke: Severnu, Južnu i Vojnu. Kroz grad vas vodi 24 metra široka avenija, koja je bila glavna ulica, a na zapadnom kraju se nalazi Hadrijanova kapija. Grad je prekrasno očuvan, tako da možete da vidite i javna kupatila, trg i još jedan amfiteatar!

Posle Faselisa, autoputem se stiže do Olimpa i Džiralija. Džirali je selo koje je nastalo u blizini Olimpa, lučkog grada osnovanog u II veku nove ere,  koji je cvetao sve do XV veka i pada vizantijske moći. Kažu da se slavni mit o Belerofontu upravo ovde zbio. Stari grad Olimp je takođe veoma dobro očuvan i nalazi se sa dve strane divne doline. Na mestu gde stari Olimp izbija na morsku obalu, nalazi se sjajna peščana plaža. Koliko puta ste se kupali na plaži u antičkom gradu?

Side Turska grad putovanje 6

Kada završite sa tim, možete otići pešice do Goruće planine, prirodnog fenomena Džiralija. Ovdašnji žitelji ga nazivaju janartas, a sam fenomen je rezultat izbijanja prirodnog gasa iz zemlje – fascinantan prizor. Ali, savet je da platite nekog seljanina da vas odvede, jer bi u samostalnom pokušaju mogli da doživite neprijatni udar gasa o stopala… koji bi mogao da ih odvede u neželjenom pravcu!

Ima, dakle, još delova Turske koji nisu „izvikani”, još antičkih gradova koji nisu otkriveni, još prirodnih lepota za koje nismo čuli…

Da li će Vam i Side sada možda biti u planovima za leto? :)

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar