Venecija severne Evrope

Znate li gde je muzej „Naš vladar na tavanu“?

Naziv Nederland u upotrebi znači – zemlja pod vodom, a Amsterdam je grad na 160 kanala. Iako mislite da ćemo vam na prvo mesto staviti posetu Crvenoj četvrti, malo ste se prešli. Nećemo vas poslati ni da zapalite džoint. Uputićemo vas na stvari koje ljudi obično ne stignu da posete, a totalno su kul. Jedino se čuvajte biciklista, ovo je ipak njihov grad – pripazite na linije na podu i bike-semafore!

Venecija severne Evrope Amsterdam

Upoznajte burnu istoriju Amsterdama

Istorija Amsterdama je zaista bogata i doseže mnogo dalje od II svetskog rata. Posetite Amsterdam Museum (nekadašnji Istorijski muzej Amsterdama) u kome ćete upoznati razvoj grada od postanka do danas. Tamo su izloženi zanimljivi predmeti poput cipela starih 700 godina i slično. Tu je i muzej čudnog naziva „Museum Ons’ Lieve Heer op Solder (Naš vladar na tavanu), a to je zapravo mala sakrivena crkvica u Crvenoj četvrti koja je nedavno vraćena u stanje u kakvom je bila u 17. veku.

Venecija severne Evrope Amsterdam Museum

Zašto su klompe važne?

Kad pomislite na Amsterdam prvo što vam na pamet padne su lale, sir i vetrenjače, no iza tih klišea nalaze se zaista zanimljive priče. Neke od njih možete pronaći u Muzeju Zaanse Schans koji je zapravo muzej klompi, a čim uđete unutra videćete koliko su drvene klompe važne za Amsterdam i Holandiju. Tu je i Bloemanmarkt na kojem možete kupiti lale, a ako ste ljubitelj sira svakako posetite Reypenaer gde možete degustirati najbolje holandske proizvode.

Venecija severne Evrope Amsterdam klompe

Izgubite se među kanalima

Uzmite jedno prepodne i jednostavno se izgubite među kanalima. Možete ih pratiti peške, biciklom ili skuterom, ali najveći doživljaj će svakako biti ako uplatite jednu od brojnih tura po reci Amstel. Ovo iskustvo ćete pamtiti!

Venecija severne Evrope Amsterdam kanali

Iznajmite bicikl

Jeste li znali da neki Amsterdamci smatraju da u Amsterdamu biciklisti imaju više prava od vozača automobila? E, pa to je donekle i tačno. Amsterdam je jedan od retkih gradova koji je ceo prilagođen za bicikliste, a posebnu pažnju posvetite i semaforima, jer na mnogo mesta postoje i semafori za bicikliste! Bicikl možete iznajmiti od servisa kao što su MacBike ili Rent-A-Bike, a tu je i popularni Yellow Bike.

Venecija severne Evrope Amsterdam bicikl

Zatvorenim očima prođite kroz Crvenu četvrt!

Ma šalimo se, možete i da virite! Amsterdamska Crvena četvrt jedna je od najpoznatijih takvih četvrti na svetu, a znamo je po zaista velikom broju „lakih“ (ali skupih), devojaka, mladića, transseksualaca i ostalih. To je vrlo verovatno najmultikulturalnija četvrt u Evropi, a nemojte se iznenaditi ako vam priđe neka fatalna žena ili muškarac s  vrlo primamljivom ponudom za seks!

Venecija severne Evrope Amsterdam crvena cetvrt

Zaputite se na ulicu i upoznajte uličnu umetnost!

Za dobar kulturni provod vam i nije potrebno da provodite vreme u zatvorenom, jer Amsterdam je muzej na otvorenom. Brojne uličice skrivaju prava mala (i velika) umetnička dela našarana po zgradama, a koliko je umetnost grafita u Amsterdamu prihvaćena, govori i činjenica da je veliki broj galerija prenosi te grafite na fotografiju i izlaže ih!

Posetite kuću Anne Frank

Verujemo kako ste barem jednom u životu čuli ime ove mlade devojčice čiji je životni san bio da izda roman. Na žalost, njena želja se ispunila, ali ne za njenog života. Posetite kuću u kojoj se nalaze skrivene prostorije, gde je za vreme II svetskog rata nastalo ovo delo.

Najstariji zoološki vrt u centru…

U samom centru Amsterdama možete pronaći i najstariji zoološki vrt u Holandiji. On se sastoji od sledećih delova : zoološki vrt, planetarijum, botaniška bašta i geološki i zoološki muzej. U samom zoološkom vrtu možete pronaći raznorazne životinje iz svih krajeva sveta. Posebno zanimljiva vam može biti poseta akvarijumu koji se nalazi u sastavu zoološkog vrta. Ulaznica nije jeftina i koštaće vas oko 15 evra. 

Venecija severne Evrope Amsterdam zoo

…ili najpoznatija pijaca u Evropi

Pijaca Albert Krajp (Albert Cuypmarkt) je jedna od najpoznatijih i najposećenijih otvorenih pijaca u Evropi.

Venecija severne Evrope Amsterdam pijaca

Hiljade posetilaca se dnevno prošeta ovom pijacom i to posebno veliki broj subotom. Ovde bukvalno možete pronaći sve od sveže hrane do odevnih predmeta. Pijaca se nalazi u oblasti Pajp (De Pijp) gde se nakon kupovine možete odmoriti u prijatnim kafeima i restoranima. 

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar