Avio kompanije suočene sa novim merama nakon obnove letova

Da li će avio kompanije ukinuti srednje sedište u redu?

Nakon što letovi na avio linijama budu obnovljeni, avio kompanije će možda morati da poštuju nove mere u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa Covid-19.

Očekuje se da će biti primenjen niz preventivnih mera na aerodromima i u samim avionima kako bi bilo omogućeno fizičko udaljavanje (eng. social distancing) putnika. Za sada najglasniji predlog takvih mera je da avio kompanije u svojim avionima ostave srednje mesto u redu prazno, tj. da se ono ne nađe u prodaji, a o ovom će Evropska komisija odlučivati narednog meseca.

Ukoliko ova mera bude usvojena to bi značilo da će avio kompanije ostati bez jedne trećine putničkih mesta u svojim avionima, dok će manji avioni koji imaju četiri sedišta u redu, odnosno po dva na svakoj strani možda morati da se odreknu polovine svojih kapaciteta na letovima.

Predstavnici avio kompanija imaju podeljeno mišljenje o ovakvim predlozima, gde pojedine avio kompanije ističu kako će one dodatno naškoditi avio industriji koja je iovako već dramatično pogođena pandemijom koronavirusa.

Low cost avio kompanija Ryanair je imala najnegativniju reakciju na predložene mere, jer u ovoj avio kompaniji smatraju da nije moguće ostati profitabilan sa dve trećine prodatih putničkih mesta. Oni takođe ističu i da fizičko udaljavanje u avionima nema smisla.

Sa druge strane, ostale avio kompanije kao što su EasyJet, Wizz Air, Lufthansa, Swiss, Air France ili KLM su pozitivno reagovale na ovaj predlog i najavile da će rado izbaciti srednja mesta u redovima. Pobornici predloga navode da cirkulacija vazduha u avionima kao i filteri koji su postavljeni zaustavljaju širenje virusa, pa bi tako rizik bio izbegnut.

Novi izgled unutrašnjosti aviona?

Na internetu se pojavio i predlog novog rasporeda putničkih mesta koji bi uskoro mogli da vidimo u avionima, koji možete da vidite na slici ispod.

Nove mere avioni letenje koronavirus

Po ovom konceptu srednje sediše bi bilo okrenuto obrnuto, a sva sedišta bi bila oivičena separatorima. Da li će ova ideja biti usvojena i da li će avio kompanije nastaviti da lete avionima u ovoj konfiguraciji u budućnosti, ostaje tek da se vidi.

Osim u letelicama, razmatraju se i različite mere fizičkog udaljavanja na aerodromima koje bi podrazumevale razmak između putnika poput onih koje trenutno možemo videti u prodavnicama. Ipak, za sad nije poznato kako će izgledati konačan predlog. Ono što se može očekivati sa sigurnošću je da će većina aerodroma, ako ne i svi, uvesti pravilo obaveznog nošenja zaštitne maske i rukavica sve dok pandemija koronavirusa Covid-19 ne bude minimalizovana. Neki svetski aerodromi već primenjuju ovo pravilo.

U Srbiji najveća nepoznanica za sad je to da li će obaveza samoizolacije u trajanju od 28 dana biti na snazi kada se obnove letovi sa aerodroma u državi. Pojedini predstavnici vlasti naveli su da će svi putnici koji dolete u zemlju biti testirani na koronavirus Covid-19 u roku od 24 časa nakon dolaska.

autor: Playtravel

30. april 2020.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar