Evropska Unija otvara granice za srpske državljane

Građani Srbije, kao i Crne Gore od danas mogu da putuju ka Evropskoj uniji

Savet Evropske Unije tokom jučerašnjeg dana je usvojio preporuku o postepenom popuštanju mera EU za državljane 14 zemlja, u koje su ubrojene Srbija i Crna Gora.

Na osnovu te preporuke, granice Evropske Unije će biti otvorene za državljane Srbije i Crne Gore kojom će oni od 1. jula moći slobodno da putuju kad državama članicama.

Ostale države na koje se odnosi ova odluka su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina (ukoliko ova država odgovori merama reprociteta), kao i zemlje Šengena koje nisu članice: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska.

Preporuka ne podrazumeva da će države članice EU automatski dozvoliti ulazak putnika iz navedenih zemalja, već one zadržavaju pravo da ograniče ulazak putnicima iz pojedinih država na osnovu svojih kriterijuma u borbi protiv epidemije koronavirusa Covid-19.

Svaka država može da zatvori granice ka pojedinim zemljama u kojima se epidemiološka situacija naglo pogorša. To podrazumeva i da je trend novozaraženih stabilan ili u padu, a procenat obolelih na 100.000 stanovnika blizu ili niži od proseka Evropske Unije.

Početkom jula veliki broj avio kompanija planira da obnovi letove iz Srbije i Crne Gore ka destinacijama unutar Evropske Unije. Detaljnije o tome.

autor: Playtravel

1. jul 2020.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar