Švajcarska uvodi obavezan karantin za putnike iz Srbije

Na spisku od 15 država se nalaze Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Hrvatska i Slovenija

Švajcarska savezna uprava za zdravlje je donela odluku da Srbiju i nekoliko zemalja iz regiona uvrsti na spisak zemalja visokog rizika od širenja pandemije koronavirusa Covid-19.

Najnovijom odlukom, pooštrene su mere za sve putnike koji nakon 14. decembra 2020. godine uđu u Švajcarsku iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije. To podrazumeva da će putnici, kao potencijalni prenosioci koronavirusa morati da budu u obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 10 dana. U saopštenju je navedeno da PCR test neće moći da oslobode putnike obaveznog karantina.

Putnici koji uđu u Švajcarsku su dužni da se odmah upute ka svom prebivalištu, poštujući sve preventivne mere kao što su fizička distanca i obaveza nošenja zaštitne maske. Osobe koje ne budu poštovale pravila rizikuju kaznu u iznosu do 10.000 švajcarskih franaka.

Sa druge strane, karantin mogu da izbegnu putnici koji su bili u tranzitu, tj. kraće od 24 sata u nekoj od rizičnih zemalja, putnici koji putuju iz neodložnih poslovnih obaveza ili zbog hitnih medicinskih razloga.

Spisak rizičnih država se dopunjuje na osnovu broja zaraženih na 100.000 stanovnika neke zemlje u proteklih 14 dana. U Švajcarsku trenutno mogu da uđu samo putnici sa regulisanim boravkom u državi.

Navedene informacije su tačne u vreme objavljivanja. Putnici se mole da se pre putovanja raspitaju u ambasadi države o uslovima ulaska u zemlju.

autor: Playtravel

5. decembar 2020.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar