Nova “obaćana zemlja”

Doha

Nekada malo ribarsko selo pokraj plitke uvale Persijskog zaliva, Doha je danas neverovatan grad koji svoje bogatstvo duguje nafti i rezervama prirodnog gasa.

Doha

Kako je njene najbliže komšije – Dubai i Abu Dabi ne bi zasenili, Doha mnogo ulaže u obrazovanje, kulturu i sport s ciljem da postane grad svetske klase.

Katar se može pohvaliti najvećim prihodom po glavi stanovnika u celom svetu, pa njegova prestonica postaje sve primamljivija destinacija za radnike iz celog sveta.

Na svakog stanovnika Katara, dolazi čak šest stranaca zbog velike potražnje za građevinskim radnicima, ugostiteljima, profesorima i radnicima u industriji nafte.

Šejk Hamid bin Kalifa al Tani, katarski emir, investirao je u mnoge razvojne infrastrukturne projekte, uključujući i Obrazovni grad sa kampusima univerziteta Carnegie Mellon, Geogetown i Texas A&M.

Qatar Airways flies 3 times weekly to Belgrade, Serbia

Takođe, tu se nalazi i Aspire Zone sa brojnim arenama koje se grade za Svetsko prvenstvo 2022.

Sledeće decenije u planu je izgradnja gradske železnice i klimatizovani stadioni, a možda i najneobičniji projekat je montažni stadion u Luci Doha koji će posle Svetskog prvenstva biti u potpunosti “rasklopljen” i poslat u sledeću zemlju – domaćina.

Tu je populrna vožnja po pustinjskim dinama i kampovanje na plaži u mestu Al Šhamal.

Oni koji bi da posete Abu Dabi i Dubai, treba da pređu 300 odnosno 380 kilometara i pređu u Saudijsku Arabiju za koju je potrebna posebna viza.

Međunardni aerodrom Doha nalazi se u južnom delu grada, a samo četiri kilometra dalje gradi se novi aerodrom koji će biti u potpunosti funkcionalan već 2015.

Iako stranci od nedavno i sami mogu da kupuju nekretnine, mnogi i dalje iznajmljuju, čak i ako stanuju u Dohi duže od deset godina. Naime, hipoteke su mnogo više nego u Evropi i Americi, pa je interesovanje stranaca koji ne rade za vladine kompanije malo. S druge strane, potražnja za stanovima za izdravanje je ogromna, a dodatno raste zbog predstojećeg Svetskog prvenstva.

Iznajmljivanje vile tamo košta oko 2.800 pa do 55.000 eura mesečno u popularnim delovima grada, poput Lagune Zapadnog zaliva. Stanovi se kreću od 1.500 do 2.500 eura, takođe u zavisnosti od površine i lokacije.

Uprkos tome što su ovakve cene “paprene” čak i za dobro plaćenje strance u Dohi, u severnom delu Zapadnog zaliva gotovo da se ne može nači dvosoban stan za izdavanje.

Izvor b92.net

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar