Pogled na Low Cost avio prevoznike

Zašto su Low Cost avio kompanije tako jeftine?

Low Cost avio prevoznici sve češći su gost naše zemlje nudeći letove po jako povoljnim cenama, ali ipak mnogo je onih koji i dalje sumnjaju u kvalitet ovih kompanija. Zato je jedan autor odlučio da grafički da odgovor na sva sporna pitanja i pruži dublju analizu poslovanja ovih prevoznika.

how-cheap-airlines-survive_50290a6ad1e51

Razlike između “običnih” avio prevoznika i Low Cost avio kompanija je velika i to se već može videti u cenama karata. Dok Ryanair nudi letove već od 44 EUR, na drugoj strani najpovoljnija je Lufthansa sa kartama po ceni od 235 EUR. Zašto je tako?

 

Autor tvrdi da je najbitniji razlog za to gušći raspored sedišta u kabini aviona, prevozeći na taj način veći broj putnika u istom tipu aviona, a to je postignuto izbacivanjem različitih klasa. Kao i u autobusima, svi putnici dobijaju ista mesta za sedenje. U avionima su takođe izbegnuti svi tipovi dodatnih usluga kao što su posluženje hranom i pićem, zabavni program i slično. Flota jednog avio prevoznika je takođe standardizovana, pa nju sačinjavaju avioni samo jednog tipa. Obuka radnog kadra za održavanje cele flote je neuporedivo kraća i oni su spremni da stručnije servisiraju svaku letelicu.

 

Što se tiče ušteda koje putnici “ne osećaju” direktno, Low Cost kompanije za razliku od svojih konkurenata rado sleću na manje aerodrome. Na taj način izbegavaju velike gužve kakve se mogu videti na najvećim svetskim aerodromima, pa se avioni brže pripremaju za poletanje. Pored toga troškovi manjih aerodroma su niži, počev od aerodromskih taksi, pa sve do samih servisnih centara. Izbegnuti su i transferi zbog kraćih ruta, pa linije saobraćaju isključivo od polazne do ciljne tačke, bez potrebe za zamornim presedanjima.

 

Poslovanje Low Cost avio prevoznika takođe je optimizovano u najboljoj meri. Administrativne službe su manje, a posada je malobrojnija u odnosu na kompanije kakva je Air France. Naročito je zanimljivo kako je zbog toga produktivnost radnika, recimo Easyjeta skoro do deset puta veća od onoga što se očekuje od zaposlenog u British Airwaysu.

 

591x122xhow-cheap-airlines-survive-part.jpg.pagespeed.ic.GsRnIiJICS

Ukratko, jasno je da putnik koji se odluči za let sa Low Cost avio kompanijom ni po kom osnovu ne stavlja sebe u veći rizik (sa kadrom koji radi samo na jednom tipu aviona, možda bi trebalo i da se oseća čak i sigurnije), niti se radi o tome da zaposleni u ovoj kompaniji rade manje posvećeno posao od svojih konkurenata iz British Airwaysa i sličnih prevoznika. Troškovi su podešeni tako da se nudi osnovna usluga, za što manju cenu, što na ovako kratkim letovima ne bi nikom trebalo da predstavlja problem.

 

Online rezervacije letova avio kompanije EasyJet

Rezervišite odmah avio karte kompanije EasyJet online ili pozovite naš kontakt centar +381 65 872 83 50

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 01 Odraslih
  • 00 Dece
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar