Friday Blog: Low cost avio kompanije

Upoznajte Low cost avio kompanije!

Low cost iliti niskobudžetne avio kompanije napravile su revoluciju u letenju onog dana kad su se pojavile pre 42 godine.

Low cost avio kompanije

Oslobodivši se skupih dodataka kao što su hrana i piće i naplaćujući ih kao dodatnu uslugu, uz to kupujući samo isti tip aviona kako bi održavanje i troškovi popravke bili jeftiniji, omogućili su da letenje u nekim slučajevima bude jeftinije od voza. Ovom filizofijom vode se praktično sve low cost kompanije.

Jednom smo pisali kako je American Airlines uštedeo više stotina miliona, tako što je iz svake salate sklonio po jednu maslinu. Zamislite koliko se uštedi kada paze na svaku sitnicu, sklone sve što nije preko potrebno, ali i okončaju eru shvatanja aviona kao luksuznog prevoznog sredstva.

Kako štede?

Niskobužetne kompanije su, na primer, mnogo “mlađe” od tradicionalnih avio kompanija i kako sa sobom nemaju zaposlene sa dugačkim radnim vekom, nemaju ni obaveze velikih penzija i socijalnih osiguranja i programa, pa tu i neki miliončić mogu “ćape”.

U slučaju low costa, apsolutno svaka stavka je važna… Oni se ne zadržavaju dugo na aerodromima (nema traženja rezervisanog sedišta), uglavnom biraju aerodrome koji imaju niske tarife za sletanje (koji su obično jako daleko od grada) i retko menjaju avione. Takođe, pošto karte prodaju onlajn, nema plaćanja radnika, troškova štampanja i kupovine papira. Što ranije rezervišete kartu, biće jeftinija, jer je ovim kompanijama u interesu da prodaju sve karte, a ne da ih prodaju po većoj ceni.

Ne lete preko okeana, jer se za to plaća ETOPS sertifikat koji je skup, a sve rute uklapaju sa potrebama putnika. Neretko se, na kraju, ispostavi da low cost karta košta isto kao i regularna, ali to je u slučajevima ako niste znali kako da se zaštitite.

Par saveta od nas:

  • Rezervišite kartu što ranije
  • Proverite koliko je udaljen grad od aerodroma na koji slećete (nekada je prevoz jako skup od aerodroma)
  • Upoznajte se sa limitima težine prtljaga kako vam ne bi naplatili “overweight” penale
  • Ponesite nešto da prezalogajite, ali nemojte nositi piće

Prednosti i mane

Low cost avio kompanije su jako jeftine, brzo se rezerviše onlajn, imate prevoz, a sve preko toga može, ali košta. Još jedna velika prednost je što ove kompanije češće imaju specijalne ponude.

Low cost avio kompanije

Ono što vas može odvratiti od „baktanja“ sa low costom su činjenice da su aerodromi često nepristupačni, da za kašnjenje niko ne odgovara (neće vam obezbediti smeštaji, niti kartu za drugi let u slučaju letova narednog dana), nema transfera prtljaga među letovima, minimalna kompenzacija ako je let otkazan i nema rezervacije mesta (osim ako za to ne platite).

Među kompanijama koje zarađuju neverovatan novac na ovaj način, na prvom mestu je američki Spirit Airlines, za njim ide mađarski prevoznik Wizz Air (35% od ukupnog profita je od dodatnih usluga), Ryanair je na petom mestu, a Easyjet tek na devetom.

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rent-a-Car Online rezervacije

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar