Friday Blog – Kako su evropske metropole dobile svoja imena?

Parizi, Londonium, Barsa, bar – imena zvuče poznato?

Kada pričamo o Parizu, Londonu, Barseloni, Berlinu, i drugim prelepim evropskim gradovima, dovoljan je samo pomen imena koje nas asocira na Ajfelov toranj, Big Ben, Gaudija i Brandenburšku kapiju, međutim malo kod od nas zna kako su svetski poznati turistički centri ustvari dobili svoja današnja imena.

Friday Blog Kako su evropske metropole dobile svoja imena

Otkrivamo Vam par zanimljivosti:

Pariz, grad svetlosti, svoje ime duguje galskm plemenu Parizi, koji su na mestu danasnjeg Pariza osnovali svoju prestonicu.

Za London, nismo sigurni, ali jedina teorija koja objašnjava poreklo imena je da ono potiče od izraza “Londinium” što znači “mesto koje pripada čoveku po imenu Londinos”. A ako uzmemo u obzir stil života i promenu u uslovima života u centralnom Londonu, onda ona ima smisla u potpunosti.

Barselona, je dobila svoje ime po porodičnom prezimenu Barsa, prezimenu generala koji je utemeljio grad, inače ocu čuvenog Hanibala, a u buvalnom prevodu sa punskog Barsu možemo zvati i munja :)

Berlin, svoje ime duguje nemačkoj reči “bär” što znači medved, a upravo je medved simbol grada. Ipak, prema drugoj teoriji ime grada zapravo dolazi od slovenske reči za močvaru – “berl”. Pa izaberite sami :).

Ime glavnog grada Rumunije, Bukurešta, dolazi od junaka iz legendi Bukura, koji je po legendama bio princ, odmetnik, ribar, pastir ili lovac, ili možda sve to. A u prevodu sa rumunskog reč “bukurija” znači sreća.

Oslo, svoje ime duguje reči “os”, koja u prevodu sa staronordijskog jezika znači ušće. Iako postoji nekoliko teorija o poreklo imena, s obziromna lokacijuna kojoj se Oslo nalazi ova je najizvesnija.

Friday Blog Kako su evropske metropole dobile svoja imena

Kopenhagen u prevodu znači trgovačka luka, ime je dobio od danske reči “køber” što znači trgovac ili kupac, i “havn” što znači luka, što je zaista zanimljiva činjenica jer i danas predstavlja jednu od značajnijih luka.

Istanbul ime duguje turskoj verziji grčke fraze “eis tan polin” što zapravo znači – “u grad”. U vreme kada je izreka korišćena Konstantinopolis je u toj meri bio iznad svih ostalih gradova da su ga Grci zvali Grad, pa su tako kada idu u Konstantinopolis , “išli u Grad”.

Minhen u korenu svoje reči ima izraz “Munichen” što znači od monaha. Osnovali su ga benediktanci koji su vodili manastir na mestu gde se danas nalazi stari centar Minhena.

Friday Blog Kako su evropske metropole dobile svoja imena

Firenca, na latinskom “Florencia”, ime potiče od reči “florens” koja je glagolski pridev reči “florere” u doslovnom prevodu znači “cvetanje”.

Ime Hamburg potiče od reči “hamma” što znači “butina, zadnji deo kolena”, ili prenesenom značenju, “savijenost, ugao”, što se odnosi na njegovu lokaciju, koja se nalazi na skretanju reke, i reči “burg” koja znači tvrđava, utvrđenje.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar