Antalija – evropska prestonica Sunca

Uvek u letnjim aranžmanima, a bolja u proleće i jesen

Obično je ne biste imali na umu kao grad koji vredi posetiti i van letnje sezone, ali bi tako i napravili veliku grešku. Antaliju možete posetiti u bilo koje doba godine, naročito ako volite antiku, posebno u proleće kada nije glavni turistički grad Turske, a avio karte u te vreme možete da kupite po ceni već od 259 EUR.

Antalija – evropska prestonica Sunca

Antalija je smeštena na litici u južnom delu poluostrva Anadolije, a njeno ime znači sjajna zvezda Mediteranskog mora. Antaliji pripadaju okruzi Kas, Alanja, Manavgat i Kemer. Grad je u 2. veku osnovao Atal II koji je bio kralj Pergamone, a pre dolaska Osmanlija gradom su redom vladali Rimljani, Vizantijci i Seldžuci. Elegantni minaret džamije Minareli Yivli u centru grada sagradio je seldžutski sultan Keykubat u 13. veku i od tog trenutka ovaj minaret je simbol Antalije. 

Antalija – evropska prestonica Sunca

Sam minaret primer je seldžutskog klesarstva i umetnosti kojom su kamen pretvarali u prava umetnička dela. Ipak, najbolji primer njihovog umeća nalazi se u građevini Karatay Medresa u kojoj je smešten teološki fakultet.

U slikovitoj staroj četvrti Kaleici čarobne Antalije još uvek se nalaze stare drvene kuće smeštene u uskim ulicama naslonjenim na gradske zidine.

Antalija – evropska prestonica Sunca

Nedaleko od marine nalazi se Hidirlik Kulesi, toranj koji je izvorno izgrađen kao svetionik. No, ono po čemu je Antalija definitivno najpoznatija kod zaljubljenika u istoriju su Hadrijanova vrata koja i danas stoje sagrađena u zidinama grada u čast slavnog cara Hadrijana.

Antalija – evropska prestonica Sunca

Takođe, muzej Antalije čuva stare rimske skulpture, ogromne sarkofage kao i delove antičkog grada Perge, koji je danas arheološko nalazište, otvoreno za turiste.

U Pergi ćete videti ostatke pozorišta, borilišta, hrama Artemide i dve crkve. Veruje se da je u ovom gradu slučajno otkriveno pivo.

Antalija – evropska prestonica Sunca

Regija oko Antalije puna je prirodnih lepota, ali i zapanjujućih istorijskih ostataka. Tako možete prošetati iza slapova veličanstvenog gornjeg Duden vodopada koji se nalazi nekih 14 kilometara severoistočno od grada. Na putu prema poznatoj plaži Lara nalazi se donji Duden, vodopad koji uranja direktno u more. Na drugoj strani, samo 18 kilometara od grada nalaze se slapovi Kurunlu i jezero Nulufer koji su dva mesta vrhunske prirodne lepote i jedna od najlepših mesta u Turskoj.

Antalija – evropska prestonica Sunca

Istorijska mesta su u Antaliji maltene na svakom koraku, pa ćete tako obići i Olimpus koji se nalazi između Adrasana i Kemera, mesto sa arheološkim ostacima koji potiču iz II veka p.n.e. Drevni grad Aspendos, koji je poznat po svom pozorištu, a ostala drevna mesta su Termesos, Hadrianus, Silion, Faselis, Limira, Aricanda, Demre (Myra), crkva Sv. Nikole, Simena, Kekova, Patara i Ksantos. 

Plaže

Iako se u samom gradu ne nalazi ni jedna plaža, svega nekoliko kilometara od grada nalaze se peščana plaža Lara, i šljunkovita Konyaalti sa kojih se pruža pogled na planine Taurus. Ako želite da uživate u panoramskom pogledu na grad, iskoristite priliku i popnite se na brdo Tunektepe na kojem se nalazi vrhunski rezort, a koji nije zatvoren za posetioce kao većina rezorta u Turskoj.

Antalija – evropska prestonica Sunca

U samom centru grada, tek nekoliko stotina metara udaljen od mora, nalazi se veliki bazar koji se prostire na nekoliko gradskih ulica. Iako nije tako velik kao onaj u Istanbulu, ponuda je šarolika. Od mnogobrojnih džidža bidža, čajeva pa do sveprisutnih lažnjaka dizajnera, pijaca pruža mogućnost kupovine jeftinih suvenira, ali i začina koje ćete teško pronaći kod nas.

Antalija je najpoznatija po svojim zlatnim plažama. Kleopatra i Incekum plaže nalaze se na zapadu grada i dugačke su 2 km. Kleopatra plaža poznata je po mitu da se Kleopatra na ovom mestu tuširala.

Antalija – evropska prestonica Sunca

Ovaj grad, sa 300 sunčanih dana živi za turizam, ali i proizvodnja dobara prati sve veću potražnju za hranom. Tako vas neće začuditi da je iskorišćen svaki slobodni kvadrat zemljišta unutar grada da bi se uzgajalo ili povrće ili neko citrusno voće Mediterana.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar