Aerodrom Beograd dobija novi terminal i pistu do 2024.

VINCI investira u aerodrom: objavljen plan unapređenja aerodroma ,,Nikola Tesla”

Francuska kompanija VINCI, koncesionar beogradskog aerodroma ,,Nikola Tesla”, potpisala je ugovor sa građevinskom firmom Terma S.A. iz Grčke o rekonstrukciji aerodroma.

Investicija vredna 262 miliona evra predviđa niz infrastrukturnih dorada, ali izgradnju novih objekata i infrastrukture tokom perioda u trajanju od pet godina. U planu je izgradnja novog terminala površine 42.000 kvadratnih metara, kao i rekonstrukcija postojećih terminala.

Radovi će obuhvatati proširenje postojeće piste (dugačke 3.400 metara), izgradnju nove piste dužine 3.500 metara, izgradnju dodatnih prilaznih puteva, platformi za avione (sa sistemom za odleđivanje letelica), kao i nove infrastrukturne objekte na površini od 55.000 kvadratnih metara.

Projekat takođe navodi i izgradnju novog parkirališta sa 2.400 parking mesta, kao i dodatne prilazne puteve dužine 3.500 metara, trotoare, izgradnju sistema za odvod kišnice, nabavku statične signalizacije, osvetljenja, kao i CCTV sistema za nadzor.

Kompanije VINCI i Terma S.A. nisu otkrili tačne planove, kao i to kako bi aerodrom trebalo da izgleda za pet godina, ali stručnjaci predviđaju da će dodatna pista biti najverovatnije ,,umetnuta” tj. da će njena svrha biti da menja postojeću pistu dok se ona renovira.

Kako se navodi u saopštenju, cilj investicije je unapređenje kapaciteta i uslova rada koji će omogućiti avio kompanijama da uvedu nove putničke i kargo linije koje će na taj način doprineti rastu aerodroma ,,Nikola Tesla” u Beogradu.

Radovi bi trebalo da budu završeni do 2024. godine.

autor: Playtravel

22. januar 2019.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar