Aerodrom Morava zvanično otvoren, prvi letovi tokom zime!

Prve linije sa aerodroma „Morava” za Nemačku i Tursku!

Vojno-civilni aerodrom „Morava” kod Kraljeva je danas, 28. juna 2019. godine zvanično otvoren za civilni saobraćaj u prisustvu državnog vrha Republike Srbije.

Tokom svečanog otvaranja aerodroma „Morava” prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, kao i nekoliko ministara Republike Srbije, a okupljenim građanima se obratio i predsednik Aleksandar Vučić.

Iako je aerodrom otvoren 2012. godine, on nije ispunjavao sve uslove za civilne letove. Kao razlog se najčešće spominjala dužina piste, koja nije bila dovoljno dugačka za veće avione koje danas najčešće koriste avio kompanije, kao što je recimo Boeing 737. Novi datum otvaranje je potom naveden nakon što je utvrđen tempo rekonstrukcije aerodroma i potrebnih dodatnih radova.

Po navodima vrha Republike Srbije i predstavnika aerodroma, prve linije bi trebalo da budu uspostavljene tokom ove zimske sezone koja obuhvata period od kraja oktobra 2019. do kraja marta 2020. godine. Kako je naveo predstavnik aerodromskog operatora, aerodrom kod Kraljeva bi do kraja nedelje trebalo da dobije sve potrebne dozvole za obavljanje komercijalnih letova, nakon čega će otpočeti zvanični pregovori sa avio kompanijama o budućim linijama. Kako navode predstavnici aerodroma već nekoliko avio kompanija je izrazilo interesovanje za letovima ka nemačkim i turskim destinacijama sa aerodroma „Morava”

Aerodrom Lađevci je otvoren 1967. godine kada je korišćen isključivo u vojne svrhe i tu je bila smeštena 235. lovačko-bombarderska eskadrila koja je letove obavljala avionima F-84 Thunder jet. Danas se o ovom aerodromu brine 98. vazduhoplovna brigada.

O osposobljavanju aerodroma „Morava” za civilne letove intenzivnije je počelo da se priča pre oko 10 godina, a u oktobru 2011. godine je na ovaj aerodrom sleteo prvi putnički avion u kom je leteo tadašnji predsednik države Boris Tadić. Vlada Republike Srbije je navodila da će civilni letovi biti uspostavljeni počev od 2012. godine, a nakon toga je otvaranje više puta odlagano.

autor: Playtravel

28. jun 2019.

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
 • 00 Odraslih
 • 00 Dece
 • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

7 Komentara
 1. Tohati berenji erzsebet
   odgovori
  29/06/2019

  Cekam odgovor

 2. playtravel

  Tohati berenju erzsebet
   odgovori
  29/06/2019

  Cekam da putujem svama.

 3. posao

  Paulina Tomić
   odgovori
  18/07/2019

  Da li u sistemu održavanja vazduhoplova imate potrebu za vazduhoplovnim inženjerima sa iskustvom?

 4. Zašto

  Milan
   odgovori
  08/09/2019

  Ne razumijem zašto se ne uspostavi linija Geteborg Beograd

  • Ima

   Marija
    odgovori
   14/10/2019

   Ta linija postoji, obavlja je Ryan air.

 5. Cao Kraljevo

  Marina
   odgovori
  25/09/2019

  Da li postoji mogucnost da bude nekih letova iz Toscane osim sa juga Italije?

 6. letovi iz kraljeva za nemacku

  Dusica
   odgovori
  11/01/2020

  kada pocinju prvi letovi za Nemacku

Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar