Play Friday Blog: Šta kad propustim let

Šta da radite kad vam “pobegne” avion?

Kada planirate putovanje, letovi koji imaju presedanja su jeftiniji. Međutim, tu rizikujete svoju udobnost, ali se pojavljuje i mogućnost da ćete propustiti konekciju.

Važno je da znate svoja prava u tom slučaju.

Ako vam je izdata jedna avio karta, a imate transferni let, avio kompanija snosi odgovornost za gubitak konekcije u slučaju kašnjenja prvog leta. Međutim, ovo je bolji slučaj.

Kada prvi let kasni, postoji mogućnost da posada drugog leta u dogovoru sa avio kompanijom, sačeka putnika koji kasni. Ukoliko procene da je kašnjenje veliko i da može narušti dalji red letova, onda drugi poleće na vreme, a putnik ima mogućnost preusmeravanja letova (tz. rerutiranje) u dogovoru sa predstavnikom avio kompanije. U tom slučaju putnik neće imati dodatne troškove, a kompanija je dužna da mu obezbedi hranu i piće ili hotel (minimium 3 zvezdice) ako je novi let sledećeg dana.aee

Šta je “Minimum connecting time”?

Na osnovu minimalnog vremena potrebnog za konekciju, sistem za rezervaciju karata prikazuje samo one letove koji putniku omogućavaju da ispoštuje sve aerodromske pocedure. Svaki aerodrom određuje svoje sopstveno minimalno vreme na osnovu veličine i same organizacije, a kompanije su dužne da to vreme poštuju.

Transferni putnici, iako se nalaze u tranzitnoj zoni, moraju da prođu određene aerodromske procedure. Pasošku kontrolu prolaze oni koji imaju transfer sa međunarodnog na domaći let. Osim toga, obično mora da se prođe i kontradiverziona kontrola (KD kontrola) – ili prilikom ulaska u gejt ili prilikom prolaska iz jedne u drugu aerodromsku zonu. Registracija je takođe potrebna, ukoliko niste registrovani za celo putovanje još na prvom aerodromu. Ovo važi i za prtljag, osim ako se radi o transferu sa međunarodnog na domaći let.

Tu negde, otprilike nastaje nova noćna mora putnika – gubljenje kofera.

Ukoliko izgubite kupon za ukrcavanje na sledeći let, bez čekanja se javite na prvi transferni šalter.

I imajte na umu da ukoliko zakasnite na let zbog gužve na kontrolnim punktovima (a u slučaju da je prvi let bio na vreme), nijedan vas zakon ne može zaštiti, tj. nisu ni aerodrom ni avio kompanija odgovorni.

 

Tagovi


Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar