Budimpešta – Veličanstvo u središtu Evrope!

Biser Dunava i prestonica slobode će vas osvojiti prvi put… ali i svaki naredni koji je budete posetili!

Nijedan grad se nije tako vešto smestio oko Dunava kao Budimpešta. Ovaj, jedan od nama najbližih milionskih gradova, sa lakoćom parira svim kulturnim i turističkim metropolama kao što su Berlin, Rim , Pariz ili London.

Ona je jedan od najlepših gradova na svetu, suptilno isprepletana istorijskim turbulencijama i obiljem uticaja istoka i zapada, iznenadiće vas neverovatnim miksom arhitekture, kulture i kuhinje.

Budimpesta – Velicanstvo u sredistu Evrope!

Jedan od onih gradova, gde većinu zanimljivih i znamenitih stvari možete obići besplatno. Naravno, želećete da obiđete i brda Pešte i ravnicu Budima, i zato izdvojite bar 5 dana za biser Dunava.

Budimpesta – Velicanstvo u sredistu Evrope!

Velelepna zgrada Parlamenta, drugi po veličini parlament u Evropi, koja je projektovana za veliku Ugarsku, sada je, prema rečima Mađara, prevelika za zemlju veličine Mađarske, i čitava četvrt oko njega možda su dobar početak obilaska ovog grada (Kossuth Lajos tér).

Kako biste se što bolje organizovali, evo liste „šta ne smete propustiti“:

Bazilika Svetog Ištvana

Najveća crkva u gradu smeštena je na Szent István tér (podzemna Arany János ulica) i može da primi oko 8.000 vernika. Mađari je često zovu i samo ‘bazilika’, kako bi dočarali njenu veličinu i značaj najveće crkve u celoj državi. Gradnja je trajala gotovo pola veka, i nakon urušavanja, potpuno je završena 1905. godine. U crkvi se nalazi jedna neobična relikvija, ujedno i najveća, – desna ruka prvog mađarskog kralja, Ištvana. Tu takođe obitava i najteže zvono Mađarske od 9 tona, a sa vrha bazilike ćete uživati u prelepom pogledu.

Budimpesta – Velicanstvo u sredistu Evrope!

Lančani most

Budimpešta leži na 9 mostova koji se nižu duž celog Dunava. Najpoznatiji je Sečenjijev lančani most i on je najprepoznatljiviji budimpeštanski simbol. Ujedno je i prvi most koji je povezao Budim i Peštu. Priča o izgradnji ovog mosta je ušla u legendu. Grof Sečenji saznao je u decembru da mu je otac umro u Beču, a s obzirom na jaku zimu tadašnji pontonski most je bio zatvoren. To je grofu produžilo putovanje za sedam dana i on je obećao da će sagraditi stalni most, što je na kraju i ispunio. Most stoji i danas kao simbol spajanja Budima i Pešte i kulturnog, ekonomskog i intelektualnog procvata sada ujedinjenog grada.

Budimpesta – Velicanstvo u sredistu Evrope!

Osim mostova, fascinantni su i prizori tvrđava na Budimu. Citadela, Budimski dvorac, Ribarski bastion, s kog se pruža nezaboravan pogled na Dunav i severni deo Pešte, neke su od njih, a primetno je da se poslednjih godina Mađari baš trude da turistima što više prikažu svoju istoriju i tradiciju, a da prikriju period pod „gvozdenom zavesom“, kad se glavni bulevar zvao Lenjinov, a većina statua prikazivala je sovjetske oslobodioce.

Ribarski bastion

Takozvani  Ribarev bedem je izgrađen između 1890. i 1905. Ima 7 tornjeva od kojih svaki predstavlja po jednog mađarskog plemenskog vođu. Ovo zdanje nikada nije stvarno služilo za odbranu, već samo kao dekoracija. Ovde je u srednjem veku bilo stecište riblje pijace, odakle i potiče ime.

Budimpesta – Velicanstvo u sredistu Evrope!

Mađarska opera

Mađarska opera predstavlja jednu od najreprezentaivnijih zgrada u Budimpešti. Izgrađena je između 1875. i 1884. godine i može da primi 1.289 gledalaca. Rađena je u neorenesansnom stilu. Sa desne strane ulaza je statua Franca Lista, a sa leve Ferenca Erkela, koji se smatra ocem mađarske opere. Oba dela je vajao Alajoš Strobl. Tavanica auditorijuma je ukrašena freskama koje je radio Karoli Loc, a recepciju krase slike Arpada Feztija.

Budimpesta – Velicanstvo u sredistu Evrope!

Trg heroja

Najpoznatija atrakcija Budimpešte i mesto koje niko ne propušta za fotografisanje, pa baš zato i poslednje u nizu mesta koje bi trebalo da postite, je Trg Heroja. Ovo je najveći trg u gradu. Nalazi se na stecištu Andrasi avenije i Dozsa Gyogry ulice. Trg Heroja je projektovan kao znak hiljadugodišnjice od dolaska mađarskih plamena na ovo područje. U centru trga je spomenik Milenijum – Arhangel Gabrijel koji nosi u ruci krst i Svetu mađarsku krunu. U centru je i Grob neznanog junaka. Sa desne strane trga se nalazi Umetnička Dvorana, a sa leve Muzej lepih umetnosti, koji predstavlja drugu po redu najveću zbirku španske umetnosti. Iza trga se nalazi prelepi Gradski park koji sam za sebe sadrži još obilje atrakcija.

Budimpesta – Velicanstvo u sredistu Evrope!

Osim izdvojenog Muzeja lepih umetnosti, vrlo interesantan muzej je Kuća terora. Nalazi se u Andrasi aveniji, u zgradi koja je u istoriji XX veka služila kao glavno mesto za mučenje u vreme nacističke i komunističke vladavine. Posetioci mogu videti ćelije u kojima su zatvorenici držani i sprave kojima su mučeni kako bi se iz njih izmamila informacija ili priznanje za ono što jesu ili nisu učinili.

Budimpesta – Velicanstvo u sredistu Evrope!

U gradu kao što je Budimpešta, u muzeju na otvorenom, svaki kvadratni metar vam može biti zanmljiv. Nećete sigurno ostati gladni, jer pored svega očaraće vas i mađarka kuhinja. Ko nije pojeo „žerbo“ tortu u istoimenoj poslastičarnici, najstarijoj u Evropi, na Veresmarti trgu, taj nije ni bio u Budimpešti. Mađari neguju kult slatkiša još iz vremena Austro-ugarskog carstva, pa osim pomenute možete pojesti „esterhazi“, „saher“ ili „doboš“ tortu u poslastičarnici „Rusvurm“ kod Crkve Svetog Matije na Budimu.

Zasladite se što pre! :)

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar