Pogledajte našu kolekciju zanimljivih uskršnjih tradicija

Najveći i svakako najvedriji hrišćanski praznik, Uskrs, se uvek praznuje nedeljom iako se datum menja svake godine.

Ove godine katolički vernici obeležavaju Uskrs 5. aprila dok pravoslavni vernici ovaj najznačajni hrišćanski praznik slave nedelju dana kasnije, 12. aprila.

Razmenjivanje i poklanjanje uskršnjih jaja je najpoznatija i neizbežna tradicija tokom uskršnje nedelje i simbolizuje novi život, novi početak, dok se ostale uskršnje tradicije razlikuju po zemljama širom sveta.

Delimo sa vama nekoliko zanimljivih uskršnjih tradicija iz naše kolekcije:

1. Nemačka

Nemacka Uskrs

Za razliku od većine običaja po kojima se uskršnja jaja sakrivaju po nepravljenim gnezdima u Nemačkoj se poštuje sasvim drugačija tradicija. Obojena, šarena jaja se kače po granama drveća, tako da možete videti cele parkove ukrašene ručno bojenim uskršnjim jajima. Nama se ovaj običaj baš dopao, a Vama?

2. Francuska

 Francuska uskrs

Po francuskim običajima sva crkvena zvona se utišaju neposredno pred ponoć uz bajkovito objašnjenje da zvona za Uskrs napuštaju svoje tornjeve kako bi otišla u Rim da posete Papu. : )

3. Bermuda

 Bermuda Uskrs

Vrlo zanimljiva tradicija puštanja ručno napravljenih zmajeva na dan Uskrsa je lepa simbolizacija novog početka i uspona. I ovaj običaj nam je jedan od dražih u kolekciji :), Vama?

4. Poljska

 Poljska Uskrs

U Poljskoj se za uskršnji ručak služi jagnje ručno napravljeno od putera, koje simbolizuje proleće.

5. Češka, Mađarska i Slovačka

 Ceska Slovacka Madjarska Uskrs

Svakako zanimljiv običaj nam dolazi iz nekoliko istočno evropskih zemalja… gde je običaj da proslavu Uskrsa muškarci polivaju žene sa vodom iz kanta koje su ukrašene grančicama vrbe, kao vesnikom proleća. Veruje se da se na ovaj način osigurava vitalnost i plodnost kod žena.

6. New York

 New York Amerika Uskrs

Parada šešira : ) kao tradicionalan proslava Uskrsa duž čuvene Pete Avenije u New York -u. Mislimo da treba da napravite svoj šašavi šešir i da se pridružite paradi. : )

Naravno, iako se Uskrs proslavlja uz različite običaje u svim zemljama je i dalje dobra ideja da dragim osobama poklanjate čokoladna uskršnja jaja i čokoladne zeke, ipak tako tradicija nalaže : )

Želimo srećan praznik svim vernicima koji Uskrs slave po Gregorijanskom kalendaru!

Online rezervacije na playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14

Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar