Novi avioni

Stižu novi avioni u Jat Airways?

U Beogradu počinju pregovori vlade sa visokom delegacijom Airbas-a. Ukoliko ponuda odgovara srpskoj strani, onda je reč o kupovini 12 letilica na lizing.

Jat Airways

U Ministarstvu finansija počinju pregovori sa francuskim Airbas-om oko nabavke aviona za srpsku nacionalnu avio kompaniju. Najviša delegacija proizvođača letilica iz Tuluza dolazi sa ponudom, koja je navodno “toliko povoljna da srpska strana ne može da je odbije”, ali se detalji čuvaju u tajnosti. U svakom slučaju, Vlada Srbije je rešena da na ugovor iz 1998. godine o nabavci Airbas aviona konačno stavi tačku, a Francuzi su spremni da isporuku upodobe potrebama srpske avio kompanije.

 

Ukoliko ponuda zaista odgovara potrebama srpske strane, onda je reč o kupovini 12 aviona na lizing. Uz davno uplaćen deo avansa od 23,5 miliona dolara, Srbija bi trebalo da uplati na ime depozita još 20 miliona dolara. Uz državne garancije “Jat” će se zadužiti 140 miliona dolara za nabavku flote. U pitanju su letilice iz porodice “A 320”, a u zavisnosti od tipa aviona i opreme cena se kreće od 40 do 50 miliona dolara po letilici. Ako pregovori sa Airbas-om budu uspešni, sledi ugovaranje motora, a prema oceni stručnjaka najprihvatljivija varijanta je da to bude CFM. Naravno, motori ulaze u cenu aviona.

 

Piloti JAT Airways su za sada obučeni samo za Boeing avione. Međutim, ugovorena cena o nabavci Airbas letilica predviđa i besplatnu obuku najmanje pet posada po avionu. Obuka traje 41 radni dan. Takođe, uz avione, srpski prevoznik dobiće i rezervne delove, alate… U ranijim razgovorima sa Airbas-om ponuđeni rok za isporuku letilica bio je 2015. godina, ali je moguće da to bude i znatno ranije ukoliko je neka avio kompanija odustala od porudžbine. Očekuje se da predstavnici Airbas-a predlože i rok u kojem je moguća isporuka.

 

• Avioni se ugovoraju u periodu od nekoliko meseci, ali se eksplatišu 20 godina.

• Ova nabavka određuje budućnost srpskog avio-prevoznika i zato je veoma važno da Vlada Srbije prilikom pregovora o tome i te kako vodi računa.

Tagovi


Rezervišite avio kartu:

1 Putnik
  • 00 Odraslih
  • 00 Dece
  • 00 Beba
Pošalji Svoj Komentar

Vaš Komentar ili Pitanje

Komentari Putnika

0 Komentara
Vaše ime
Vaš Email
Naslov komentara
Vaš komentar